Liander

Liander verduurzaamt woningen Blok voor Blok

29 november 2011

Arnhem - De komende 3 jaar zal Liander duizenden woningen verduurzamen volgens de Blok voor Blok-aanpak. Dit zorgt niet alleen voor energiezuiniger, maar ook aantrekkelijker wonen.

Onder de naam Blok voor Blok wil het kabinet bestaande woningen verduurzamen. Vanaf 28 november starten er diverse projecten met een pilotfase van drie jaar. Liander participeert in een aantal projecten.

Verduurzaming
Bij elk project zullen minimaal 2000 woningen worden verduurzaamd. Bij de verduurzaming wordt een onderscheid gemaakt tussen standaardpakketten en pluspakketten. De standaardpakketten bestaan o.a. uit het aanbrengen van isolatie voor muur, grond en dak, HR++ glas en een HR-ketel. De pluspakketten voorzien o.a. in het plaatsen van zonnepanelen en duurzame warmtepompen.

Aantrekkelijker wonen
Naast het verduurzamen van de woningen leiden deze maatregelen ook tot lagere woonlasten, waardestijging van de woning door een lagere energierekening en meer wooncomfort. De maatregelen worden doorgevoerd op blok- en wijkniveau. Zo worden hele blokken en wijken aantrekkelijker om te wonen.

Rol Liander
De verduurzaming wordt uitgevoerd door consortia van verschillende partijen, o.a. bouwbedrijven, gemeenten en woningcorporaties. Als netbeheerder zorgt Liander voor het inzichtelijk maken van het energiegebruik door de plaatsing van slimme meters. Tegelijk met het informeren over de slimme meters kan Liander grote groepen huishoudens bewuster maken van hun energiegebruik. Ook doet Liander in de projecten ervaring op met het plaatsen van de slimme meter op grote schaal.

Liander participeert in projecten in Amsterdam en Haarlem. Vanaf 2013 zal de eerste groep verduurzaamde woningen worden opgeleverd.