Gemeente Binnenmaas

Korenmolen De Hoop in Maasdam gedeeltelijk onttakeld

De korenmolen De Hoop in Maasdam zal de komende dagen gedeeltelijk worden onttakeld. De houten balie (omloop) en de ijzeren roeden (wieken) worden verwijderd. Vooral het verwijderen van de 21 meter lange wieken is spectaculair. Dit karwei zal zaterdag 3 december uitgevoerd worden.

Er komt een grote telescoopkraan aan te pas om die klus te klaren. Het verwijderen van de wieken en de omloop is nodig voordat dat er situaties gaan ontstaan, die de veiligheid van de molenvrijwilligers, buurtbewoners en de directe omgeving van de molen in gevaar zouden brengen. Daarbij komt dat over enige tijd, voordat met de restauratie kan worden begonnen, deze onderdelen er toch af moeten.

De molen De Hoop staat sinds het voorjaar van 2010 stil. Toen werd de beeldbepalende stellingkorenmolen aan de Gatsedijk in Maasdam, daterend uit het jaar 1822, wegens technische mankementen buiten bedrijf gesteld. Een oud gezegde is: `Rust roest'. Met name voor een molen geldt dat, als die niet in bedrijf gehouden wordt, de technische staat heel hard achteruit gaat. Soms gaat de aftakeling zo snel dat er uit veiligheidsoverwegingen voorzieningen moeten worden getroffen. Dat is nu het geval bij De Hoop.

Veiligheid

De Stichting Molens Binnenmaas (SMB), de eigenaar van de molen, moest daartoe besluiten voordat de veiligheid van de molen en de omgeving niet meer gewaarborgd zou kunnen worden en er eventueel gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. De voorzitter van de Molenstichting, Hans Wybenga, noemt het gedeeltelijk onttakelen van de molen "een maatregel die er fors inhakt bij de vrijwilligers van De Hoop, net als voor de buurtbewoners en de trouwe bezoekers".

Het karwei zal worden uitgevoerd door Van der Wal Molenbouw uit Oud-Alblas, een bedrijf dat al eerder grote onderhoudswerkzaamheden heeft uitgevoerd, o.a. aan De Hoop. Het werk voorziet in een stageplaats, waarbij een leerling die zich het oude molenmakersambacht eigen wil maken, praktische ervaring kan opdoen. Deze stageplaats zal worden ingenomen door een van de jeugdige vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas, de 18-jarige Ruben Viergever uit Klaaswaal.

Restauratie nodig

Van de te verwijderen onderdelen zullen de bruikbare materialen worden opgeslagen om die te zijner tijd opnieuw te gebruiken. Als de klus geklaard is, staat de molen er kaal bij. Een beeld waar niemand vrolijk van wordt. Desondanks is Hans Wybenga hoopvol gestemd over de toekomst van de molen. "Weet dat wij alles op alles zetten om deze molen nu zo snel mogelijk te restaureren. Zowel bouwkundig als molentechnisch moet er een heleboel gebeuren. We staan dan ook voor een grote uit- en inwendige restauratie. Voor het opstellen van het restauratieplan hebben wij Reconstructor uit Barendrecht, ingenieursbureau voor restauratie en herbestemming, ingeschakeld. Begin volgend jaar is het plan van aanpak klaar en zullen de vergunningen worden aangevraagd die voor de uitvoering nodig zijn", aldus de voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas.

Wybenga: "Er speelt nog een belangrijk punt - en dat zijn natuurlijk de financiën. Op dit moment beschikken wij niet over de middelen om de noodzakelijke restauratie uit te voeren. Die zullen wij voor een groot deel nog bijeen moeten brengen. Wij zijn daar inmiddels al voor aan het werk bij overheden en particuliere fondsen en zodra het gedetailleerde restauratieplan klaar is en de vergunningen rond zijn, hopen wij dat te kunnen afronden. Ons streven is erop gericht om zo spoedig mogelijk met de restauratie van start te gaan. Gaat het niet linksom, dan moet het maar rechtsom. Hoe dan ook: De Hoop gaat weer draaien!"

29-11-2011