D66

maandag 28 november 2011

Garandeer balans tussen nationale en lokale veiligheid

D66-Kamerlid Magda Berndsen vindt het cruciaal dat de politie dicht bij de mensen blijft staan. Om de balans tussen lokale en nationale veiligheid te garanderen wil Berndsen dat de vaststelling van de lokale prioriteiten en benodigde politiesterkte eerst plaatsvindt en pas daarna de landelijke prioriteiten. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor de Nationale Politie vandaag sprak minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) zijn steun uit voor dit voorstel van D66.

Dicht bij de mens

De sociaal-liberaal vreest dat de nationale prioriteiten van de minister te veel beslag gaan leggen op de politie waardoor de aanpak van lokale problemen in de knel komt. "De balans tussen lokale en landelijke prioriteiten is onvoldoende gewaarborgd. De minister moet in zijn strijd tegen zware criminaliteit, zoals kinderporno en drugshandel, niet vergeten ook dicht bij huis voldoende aandacht en politiemensen in te zetten voor onveilige situaties en criminaliteit. Politiemensen moeten herkenbaar aanwezig zijn in buurten en wijken, op de plekken waar de problemen zijn," zegt Berndsen.

Gezagspositie van de burgemeester

In gemeenten zijn burgemeesters verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. De burgemeester voert het gezag over de politie, maar die positie staat door invoering van een nationale politie, onder druk. D66 wil daarom de gezagspositie van burgemeesters verstevigen. Berndsen: "Het is van belang dat de gezagspositie van burgemeesters ook in het nieuwe politiebestel glashelder en gewaarborgd is. Of dit straks in de praktijk voldoende het geval is, daar zou de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid onderzoek naar kunnen doen."

Klachtenregeling

Berndsen is nog niet tevreden over de klachtenregeling zoals die door de minister bedacht is. "Als de politiechef of minister zelf oordeelt over klachten dan is het als een slager die zijn eigen vlees keurt. Dat kan niet," aldus het Kamerlid. D66 heeft een voorstel op tafel gelegd waardoor klachten over politieoptreden door een onpartijdige en onafhankelijke klachtencommissie worden beoordeeld, zoals nu ook al het geval is. Opstelten vindt het een sympathiek voorstel.