Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitnodiging perspresentatie Crashcube

Datum incident: 22-11-2011 Locatie: Rotterdam - District/dienst: Korps / overig

Datum publicatie: 22-11-2011 11:02

De Politie Rotterdam - Rijnmond heeft in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut en de Rijksdienst voor het Wegverkeer en Rijkswaterstaat een instrument ontwikkeld om ongevaldata uit motorvoertuigen uit te lezen. Deze toepassingen betekenen een geheel nieuwe technologie waarbij de CrashCube een doorbraak biedt in het analyseren van ongevallen, terwijl de VinCube een doorbraak betekent in het opsporen en terugdringen van voertuigcriminaliteit.

Project

De CrashCube is ontwikkeld om data uit Europese en Aziatische voertuigen te lezen. Op de plaats van een ongeval kunnen ongevalanalisten direct gegevens uitlezen uit de betrokken voertuigen.

Deze informatie is onomstotelijk en biedt hiermee een relevante bijdrage in het vaststellen van de schuldvraag. Daarnaast verkort de CrashCube de tijd die nodig is om op de plaats van het ongeval technisch onderzoek te doen.

Naast de CrashCube is ook een ander instrument ontwikkeld, de VinCube. Dit instrument leest alle elektronische chassis-nummers (vehicle identification numbers) uit. Hiermee is eenvoudig na te gaan of een betreffende auto gestolen onderdelen bevat.

Samenwerking Europese politiekorpsen

Behalve in Nederland is ook in de rest van Europa veel vraag naar de nieuwe mogelijkheden en toepassingen die voortkomen uit de CrashCube. De politiekorpsen van Ierland, Engeland, Spanje, Slovenië en Zwitserland hebben zich bij het project aangesloten en gaan vanaf eind deze maand de CrashCube testen.

Perspresentatie

Op woensdag 30 november 2011 om 14.00 uur wordt de CrashCube door korpschef Frank Paauw aangeboden aan de politiekorpsen. De media is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Tevens wordt een filmdemonstratie gegeven van de apparatuur.

Locatie: Town Hall Room van het WTC te Rotterdam.

Wanneer u bij deze bijeenkomst aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden via persvoorlichting@rijnmond.politie.nl of telefonisch via 010-274 77 44.