Gemeente Den Haag

Rabin Baldewsingh opent AIDS-Herdenking

Wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) opent op 30 november 2011 om 17.00 uur de jaarlijkse herdenking tijdens WereldAIDSdag in het Atrium van het Stadhuis.

Aandacht voor AIDS blijft nodig. In de afgelopen jaren is het aantal HIV besmettingen in de wereld, maar ook in Nederland voortdurend gestegen. Via deze herdenking wil gemeente Den Haag mensen bewust maken van het feit dat AIDS nog steeds een gevaarlijke ziekte is. Rabin Baldewsingh: "Je ziet dat de beeldvorming in de afgelopen jaren veranderd is. HIV wordt in Nederland niet langer als een levensbedreigend gezien. Dit is onterecht. HIV veroorzaakt AIDS en dat blijft gevaarlijk. Ik wil me dan ook graag inzetten om zoveel mogelijk mensen van deze boodschap te overtuigen."

AIDS slachtoffers een gezicht geven

`We geven AIDS-slachtoffers een gezicht'. Dat is het motto van de tentoonstelling die vanaf 22 november tot en met 2 december te zien is in het Atrium van het Haagse Stadhuis. Meer dan zeven jaar lang vormen de Haagse AIDS sculpturen van beeldend kunstenares Ciska de Hartogh, de ruggengraat van de Wereld AIDS dag herdenking in het Haagse Stadhuis. Dit jaar zijn alleen de hoofden van de sculpturen te zien. "Geld voor de opbouw van de sculpturen is er helaas niet meer, maar op deze manier geven we de AIDS-slachtoffers toch een gezicht." Aldus Ciska de Hartogh van Stichting Oleanworld.

Testlab

In het terugdringen van AIDS en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) speelt het opsporen van SOA's een belangrijke rol. Daarom sluit gemeente Den Haag aan bij Testlab. Dit initiatief van Schorer en de GGD-en van Amsterdam en Rotterdam is in andere steden al succesvol uitgerold. Testlab is ontwikkeld om het testen op SOA's en HIV makkelijker en sneller te maken. Via Testlab kunnen mannen zich anoniem, gratis en zonder lichamelijk onderzoek laten testen op; chlamydia, gonorroe, syfilis en HIV.

Na het invullen van een formulier op www.mantotman.nl kunnen deelnemers zich anoniem melden bij één van de bloedafnameposten. Met deze uitbreiding vergroot het Regionaal SOA-centrum Den Haag zijn capaciteit. Het aantal geteste personen zal hierdoor naar verwachting toenemen.