FNV KIEM

Meerderheid Tweede Kamer ziet niets in downloadverbod

woensdag 30 november 2011

Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven voor een verbod op downloaden, bleek dinsdag tijdens een Kamerdebat. Het verbod is bedoeld om websites aan te pakken die verdienen met illegale downloads, maar de Kamer is bang dat ook de doorsnee internetter er de dupe van wordt.

Privacy schendingen
Bovendien heerst er in de politiek zorg om mogelijke privacy schendingen door de handhaving van een verbod. Zo kan de wet de deur open zetten voor spionagetechnieken die het internetgedrag van burgers in kaart brengen. Ook is het volgens diverse partijen voor de gemiddelde consument niet altijd gemakkelijk om er achter te komen of een film of album nu wel of niet legaal online wordt aangeboden.

Oproep FNV KIEM
Voorafgaand aan het debat overhandigden Bart Combée, FNV voorzitter Agnes Jongerius en acteur Bartho Braat een oproep aan de Tweede Kamer om artiesten, auteurs en consumenten centraal te stellen in het auteursrecht en af te zien van een downloadverbod. De oproep, een initiatief van Consumentenbond en podiumkunstbonden Ntb en FNV KIEM werd namens ruim 25.000 aangesloten professionele makers ondertekend door alle beroepsorganisaties en vakbonden voor musici, componisten, acteurs, regisseurs, scenaristen en journalisten.