Kamer van Koophandel

Guur economisch klimaat zet bedrijfsresultaten onder druk

woensdag 30 november 2011

Na het broze economische herstel als gevolg van de kredietcrisis krijgt het bedrijfsleven nu te maken met de gevolgen van de eurocrisis die een verdere herstel van de economie in de weg staat. Dit komt tot uiting in de resultaten van het Centraal Gelderse bedrijfsleven. De omzet daalt, de winstgevendheid staat sterk onder druk en de investeringsbereidheid is laag. Lichtpuntje is de lichte groei van de export en de werkgelegenheid die zich stabiliseert. Dit blijkt uit de resultaten van de COEN, die vandaag door de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland zijn gepubliceerd.

Omzetdaling
Na het uitbreken van de economische crisis in de tweede helft van 2008 was een omzetdaling waarneembaar. Sinds het tweede kwartaal van dit 2010 is er sprake van omzetherstel. Aan dit herstel komt nu een eind, de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal 2011 is negatief. Grotere bedrijven (meer dan 50 werknemers) laten betere omzetresultaten aantekenen dan kleinere bedrijven.

Personeelsbestand stabiliseert
De werkgelegenheid bij het bedrijfsleven in Centraal Gelderland stabiliseert. Dit in tegenstelling tot het landelijke beeld dat een negatief saldo kent voor de werkgelegenheid. Voor 2012 wordt een (verdere) personeelskrimp verwacht.

Sectoren: matige resultaten
Vrijwel alle sectoren hebben last van de economische malaise. De export gerelateerde sectoren presteren naar verhouding het best. De industrie laat de beste resultaten aantekenen. Deze sector profiteert nog altijd van de - afnemende - groei van de wereldhandel waardoor de export is toegenomen. Ook de groothandel presteert redelijk. De overige sectoren presteren matig. De bouwsector heeft het nog altijd moeilijk. De detailhandel heeft last van een laag consumentenvertrouwen met als gevolg dat de consument de hand op knip houdt. De transportsector en de zakelijke dienstverlening hebben de goede resultaten uit het derde kwartaal niet weten vast te houden.

Ondernemersvertrouwen gematigd optimistisch
De verwachtingen voor 2012 zijn gematigd positief al zijn er tussen de sectoren duidelijke verschillen waarneembaar. De bouwnijverheid en de landbouw zijn somber gestemd. In deze sectoren is het ondernemersvertrouwen negatief. In alle andere sectoren is het ondernemersvertrouwen positief. Gelet op het huidige economische klimaat is dit opvallend. Ten aanzien van de verwachte ontwikkeling van de omzet en export zijn de ondernemers positief gestemd. Echter de investeringsbereidheid is nog altijd laag. Tevens houden de bedrijven rekening met een dalende werkgelegenheid. In de groothandel en de transportsector is het ondernemersvertrouwen het grootst.

Downloads


* Lees het volledige persbericht COEN: guur economisch klimaat zet bedrijfsresultaten onder druk 30 november 2011 (64 kb)

Zie het origineel
Bron: KvK Centraal Gelderland