Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 25 november 2011

Lege kantoren geschikt voor zorg

Architecten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van twee actuele problemen. Enerzijds de enorme hoeveelheid aan leegstaande kantoorruimte en anderzijds het gebrek aan geschikte en betaalbare locaties voor de zorg. Herbestemming van lege kantoren tot woonzorgfuncties is in veel gevallen kansrijk. Dat blijkt uit het onderzoek `Zorg voor leegstand' van BNA Onderzoek en de TU Delft, waarvan de resultaten gisteren zijn gepresenteerd.

Architecten onderzochten de haalbaarheid van herbestemming naar zorg van elf bestaande kantoorgebouwen, van Maastricht tot Amsterdam, van Bergen op Zoom tot Arnhem. De uitkomsten van de studie staan in de publicatie `Zorg voor leegstand; Herbestemmen van leegstaande kantoren naar woonzorggebouwen', die te gebruiken is als quick scan.

Aan de hand van een checklist kunnen architecten, gebouweigenaren, gemeenten en zorgaanbieders de haalbaarheid van herbestemming van kantoren naar woonzorgfuncties snel in kaart brengen. De belangrijkste conclusie: kantoren zijn vaak erg geschikt voor woonzorgfuncties. Dit komt door hun overmaat en veelal binnenstedelijke locaties. Herbestemming van kantoren vormt in veel gevallen een goed alternatief voor nieuwbouw.

Het onderzoek is uitgevoerd door BNA Onderzoek en de afdeling Real Estate & Housing van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De publicatie werd gepresenteerd op de werkconferentie `Herbestemmen van vastgoed voor de zorg', georganiseerd door BNA Onderzoek, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Nationaal Programma Herbestemming). Hier werd ook de bundel `Zorg en herbestemming: een goede combinatie' (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg i.s.m. Architectuur Lokaal) gepresenteerd.