Kamer van Koophandel

COEN 4e kwartaal 2011 KvK Den Haag

woensdag 30 november 2011

Het regionale bedrijfsleven zag haar winstgevendheid in het derde kwartaal dalen. Deze daling was zichtbaar over de volle breedte van het bedrijfsleven: in alle sectoren en in alle subregio's deed zich een verslechtering van de winstgevendheid voor. Dit komt naar voren uit de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). De groothandel en agrarische sector rapporteerden de grootste daling van de winstgevendheid. Opvallend is dat het ondernemersvertrouwen* per saldo nog net positief is. Dit is vooral te danken aan een verwachte stijging van zowel de omzet als de export.

Winstgevendheid daalt in derde kwartaal
In het derde kwartaal zagen aanmerkelijk méér bedrijven in de KvK regio Den Haag hun winstgevendheid verslechteren dan verbeteren. Het saldo kwam uit op -13,4% en staat in schril contrast met het tweede kwartaal (+1,6%). Voor het vierde kwartaal zijn de ondernemers voorzichtig met hun verwachtingen. Met name heerst pessimisme ten opzichte van de werkgelegenheid en verwachte investeringen.

Ondernemers in Delft opnieuw meest optimistisch Het nog net positieve ondernemersvertrouwen is net als in voorgaande kwartalen vooral te danken aan ondernemers in Delft. Hun verwachtingen voor zowel de omzet, de export als de investeringen zijn hooggespannen. Delftse ondernemers verwachten slechts een geringe daling in het personeelsbestand. Ondernemers in de Leidse regio, Zoetermeer/Oostland en Westland zijn iets minder positief. De Leidse regio is de enige regio die nog enigszins positieve verwachtingen heeft met betrekking tot de personeelssterkte. Het ondernemersvertrouwen in de overige regio's toont een negatieve waarde. Met name in de Duin- en Bollenstreek is men erg pessimistisch, vooral ook ten aanzien van de omzet- en exportverwachtingen. In de Alphense en Haagse regio vallen naast het negatieve ondernemersvertrouwen ook negatieve verwachtingen rondom de werkgelegenheid op.

Daling personeelsbestand verwacht in alle sectoren - omzet en export geven reden tot optimisme
Opvallend is dat ondernemers uit alle sectoren een enorme daling in het personeelsbestand verwachten. Vooral ondernemers uit de sectoren vervoer, opslag en communicatie geven een somber oordeel over de toekomstige werkgelegenheid. Verder toont het totale regionale bedrijfsleven per saldo positieve omzet- en exportverwachtingen. De enige sectoren met negatieve exportverwachtingen zijn vervoer, opslag en communicatie. Dit zijn overigens de meest pessimistische sectoren.

COEN
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van de Kamers van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek en Economisch Instituut voor de Bouw. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt met de vraagstelling en in de analyse ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken. Het hele rapport is te downloaden op de website van de Kamer van Koophandel, www.kvk.nl/coen


*) De index van het ondernemersvertrouwen is de optelsom van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. De minimumwaarde is -100 en de maximumwaarde is 100.


---

---

Noot voor de redactie,