Gemeente Zoetermeer

Bouw van Stadsforum in fasen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het geplande Stadsforum in twee aparte fasen te bouwen. Op verzoek van de gemeenteraad in mei 2011 is onderzocht of realisering van het Stadsforum in delen mogelijk is. Voor elke fase kan de raad apart groen licht geven.
Het nieuwe Stadsforum bevat een bibliotheek, een museum, debatruimten en horecavoorzieningen. Of de bibliotheek ook gelijktijdig met de andere voorzieningen kan worden gerealiseerd is nog in onderzoek. Waarschijnlijk wordt dit eind 2012 duidelijk. De bouw van het eerste gedeelte begint naar verwachting in 2015.

Veel bezoekers
Het Stadsforum, onderdeel van het plan Culturele As, dat in 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld, is straks gezichtsbepalend binnen Zoetermeer en vormt een belangrijke aanvulling op het bestaande culturele aanbod in de stad. Verwacht wordt dat het veel bezoekers zal trekken naar het gebied rondom de Dobbe en daarmee ook naar de winkels en uitgaansvoorzieningen in de Dorpsstraat en het Stadshart.

Bestemmingsplan
Ook is een nieuw bestemmingsplan voor het gebied Stadscentrum-Zuid in ontwikkeling. Het Stadsforum maakt hiervan deel uit, maar doorloopt een aparte ruimtelijke procedure. Dit heeft te maken met het feit dat -in de nieuwe gefaseerde opzet- de benodigde oppervlakte en het programma nu nog niet bekend zijn.