Rabobank Nederland


---

Rabo-leerstoel versterkt groene economie Noord-Nederland

28-11-2011 | MVO

Met hulp van de Rabobank krijgt de vaderlandse duurzame, groene economie een stevige wetenschappelijke impuls. 'Het is belangrijk dat wetenschap en bedrijfsleven samenwerken om dit van de grond te krijgen.'
groene economie

Gert-Jan Euverink is gisteren bij Technische Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar Producten en Processen voor Biotechnologie in de biobased economie bij het Instituut voor Technologie en Management van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

De nieuwe professor wordt hoogleraar-directeur van BioBRUG, een programma dat de groene life sciences in Noord-Nederland gaat versterken. Dat gebeurt door het opbouwen van een netwerk met regionale MKB-ondernemers die actief zijn op het gebied van de biobased (groene) economie. Voor onderzoeks- en haalbaarheidsvragen worden masterstudenten ingezet.

Bij de Rabobank, via haar Projectenfonds mede-oprichtster van de leerstoel, is enthousiasme over het BioBRUG programma. Dirk Duijzer, directeur van directoraat Coöperatie & Duurzaamheid Rabobank Nederland: `De voordelen van een biobased economy zijn enorm. Het is belangrijk dat wetenschap en bedrijfsleven samenwerken om dit van de grond te krijgen. Wij zien de samenwerking met BioBRUG en professor Euverink met vertrouwen tegemoet.'

BioBRUG wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de Rabobank, BioMCN, de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Het project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling en door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Euverink (1966) studeerde biologie in Groningen en promoveerde in 1995 aan de Rijksuniversiteit aldaar op een onderzoek in de microbiële fysiologie. Daarna werd hij onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Koolhydraat Onderzoek - TNO. In 1998 startte Euverink BioExplore bij de RUG. Zes jaar later werd hij programmadirecteur van het Technologische Top Instituut Wetsus, centre of excellence for sustainable water technology, in Leeuwarden.

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. Zij heeft 27.000 studenten en telt 5.500 medewerkers.

---