Provincie Noord-Holland

Noord-Holland investeert 3,3 miljoen extra in jeugdzorg

30 november 2011 -

Noord Holland investeert EUR 3,3 miljoen euro extra in de jeugdzorg in 2012.

Daarmee kan de provincie, naast voorzetting van het bestaande beleid, nieuw beleid uitvoeren. "Met het extra geld willen we onder andere de wachtlijsten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling aanpakken en Stichting De Praktijk als nieuwe zorgaanbieder toelaten', aldus Elvira Sweet, gedeputeerde Jeugdzorg.

Noord Holland heeft structureel recht op extra geld als gevolg van herberekeningen door het Sociaal Cultureel Planbureau. Het bedrag dat Noord-Holland van het rijk krijgt voor de jeugdzorg bleek te laag te zijn berekend. De EUR 3,3 miljoen euro extra komt bovenop de doeluitkering voor de jeugdzorg. In 2012 wordt in totaal ca. EUR 100 miljoen geïnvesteerd in de Noord-Hollandse jeugdzorg.

Wachtlijsten beperken
De provincie wil meer kinderen helpen en de wachtlijsten aanpakken door de efficiency in de jeugdzorg te verhogen en de instroom te beperken door preventie en vroeg ingrijpen. Op dit moment staan er op de wachtlijst van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) 50 kinderen. Om de wachtlijsten bij het AMK aan te pakken wordt de subsidie verhoogd met EUR 932.000.
De nadruk in het beleid in 2012 ligt op het beperken van de instroom van de geïndiceerde jeugdzorg. Aandacht voor preventie blijft belangrijk. De provincie zet in op ambulante hulp die snel en eenvoudig beschikbaar is en waarbij pleegzorg voorrang krijgt boven het verblijf in instellingen.

Kwaliteit en innovatie
Naast de focus op verminderen van de wachtlijsten investeert Noord-Holland ook in de kwaliteit en de innovatie van de jeugdzorg. De provincie breidt het aantal crisisplaatsen uit en maakt met de jeugdzorginstellingen afspraken over het verbeteren van de organisatie rond crisishulp. Verder wordt intensieve gezinscoaching structureel onderdeel van de ambulante hulp van zorgaanbieder Parlan. Het aantal ambulante trajecten "Erger voorkomen" van stichting De Praktijk wordt structureel uitgebreid. Ook moet één gezin hulp krijgen met één plan.

Beleidsinformatie
Noord-Holland werkt hard aan het verbeteren van de provinciale beleidsinformatie over de jeugdzorg. Bijvoorbeeld, afspraken over privacy van gegevens zijn beter vastgelegd en de voortgang van de uitvoering van de verbeteringen wordt nauwgezet gemonitord. Noord-Holland stelt EUR 600.000 beschikbaar om Bureau Jeugdzorg en de jeugdzorginstellingen te ondersteunen bij het verbeteren van de beleidsinformatie.

Knelpunten
Het beleid en de maatregelen staan benoemd in het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2012 dat op 29 november door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Input van gemeenten en jeugdzorginstellingen is hierin verwerkt. Iedereen is het erover eens dat de overdracht van de jeugdzorg zorgvuldig en tijdig dient te gebeuren. "Onrust in de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten mag de kwaliteit van de jeugdzorg niet aantasten. Daarom is het belangrijk dat het rijk snel duidelijkheid schept over de overgang van de jeugdzorg, "aldus Elvira Sweet, gedeputeerde Jeugdzorg.
Bovendien maakt de provincie zich zorgen over de hoeveelheid geld die het rijk beschikbaar wil stellen voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Ook hier ontbreekt het aan duidelijkheid. "Ik wil niet dat kinderen hiervan de dupe worden en de zorg voor deze kwetsbare groep onder druk komt te staan. Er is meer geld van het rijk nodig voor deze specifieke groep om te voorkomen dat bijvoorbeeld de wachtlijsten oplopen," vervolgt Sweet.

---