NEN


29-11-2011

NEN bereidt normsubcommissie Geurmetingen voor

NEN verkent de mogelijkheden om een nieuwe normsubcommissie Geurmetingen op te richten. Aanleiding daarvoor is de vergrote aandacht in nationale en Europese normalisatie voor geurmetingen en -onderzoek. Partijen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de subcommissie kunnen zich aanmelden bij NEN.

Door toename van nationale en Europese normalisatieontwikkelingen op het gebied van geur groeit de behoefte bij Nederlandse geurexperts om actief betrokken te zijn bij normalisatieactiviteiten. Daarom richt NEN een subcommissie Geurmetingen op. Deze subcommissie zal onder meer de Nederlandse inbreng en lobby in Europese normalisatie coördineren en de ontwikkelingen op het gebied van geurmetingen monitoren. Ook zal de subcommissie de samenhang tussen de verschillende nationale normalisatietrajecten in de gaten houden.

Organisatie

De subcommissie wordt procedureel en administratief ondersteund door een secretaris van NEN, die onder meer de informatiestroom structureert en beheert. De werkzaamheden van de subcommissie vallen binnen een kader van wet- en regelgeving, zoals de Nederlandse emissie Richtlijn (NeR) en het Activiteitenbesluit. Organisatorisch valt de subcommissie direct onder de normcommissie Luchtkwaliteit. Voor deelname aan de subcommissie wordt een financiële bijdrage gevraagd.

Activiteiten

Het afgelopen jaar is gestart met het maken van twee Nederlandse Technische Afspraken, NTA 9065 en NTA 9055. De eerste is een actualisatie van het document 'Meten en rekenen geur', de tweede gaat over 'Elektronische Luchtmonitoring (E-nose)'. Daarnaast hebben geurexperts in 2010 geadviseerd om NVN 2818 "Sensorische bepaling van de hedonische waarde van een geur met een olfactometer" te herzien. Op Europees niveau werkt de commissie CEN/TC 264 'Air quality' op dit moment aan de onderwerpen olfactometrie (NEN-EN 13725), monsterneming ten behoeve van olfactometrie, en veldmetingen.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of deelname aan deze normsubcommissie: Johan van 't Bosch, consultant Milieu, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl.