NEN


29-11-2011

Veiligheid speelgoed vastgelegd in NEN-EN 71-1:2011

Het is druk in de winkels. Pakjesavond komt er aan en dat is te merken. Vooral in de speelgoedwinkels staan lange rijen. Bordspelletjes zijn dit jaar populair, maar ook barbies, auto's en natuurlijk spelletjes voor de Wii en de Xbox gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar wanneer is speelgoed veilig? Vooral kleine of scherpe onderdelen kunnen gevaarlijk zijn.

Nieuwe norm voor speelgoed

Sinds medio juli dit jaar is er een nieuwe Europese norm voor speelgoed: NEN-EN 71-1: 2011 Veiligheid van speelgoed - Deel 1: Mechanische en fysische eigenschappen. Deze Engelstalige norm geldt voor heel Europa en is een verdere invulling van de nieuwe Speelgoedrichtlijn 2009/48/EC van de Europese Unie die op 20 juli dit jaar in werking trad.

In deze nieuwe speelgoednorm worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan koordjes en kleine onderdelen bij speelgoed, met het oog op het risico van verstikking en wurging. Gedeeltelijk komen de eisen in de norm overeen met eerder gepubliceerde normen, maar er zijn ook nieuwe eisen opgenomen. Voorbeelden daarvan zijn de eisen voor waarschuwingen op de verpakking van speelgoed en het schoonmaken en wassen van `textiel' speelgoed. De waarschuwingen moeten in de nieuwe norm specifiek aangeven wat er gevaarlijk is aan het speelgoed, bijvoorbeeld kleine onderdelen of een lang koord waardoor wurging kan optreden.

Meer informatie

Voor informatie over het normalisatieproces of hulp bij het verkrijgen van inhoudelijke informatie over speelgoednormen kunt u contact opnemen met Alexander Kuhlmann, telefoon (015) 2 690 293, e-mail alexander.kuhlmann@nen.nl.

* In het kader van het Sint-Nicolaas feest bieden we u de gratis download aan van de Sint-norm NEN 0512