Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA haalt 11 amendementen binnen in derde energiepakket

klok 30 november 2011

In de Kamercommissie werd gisteren de omzetting van het derde energiepakket behandeld met heel wat nieuwe regels voor gas en elektriciteit. Constructief oppositiewerk van Kamerlid Bert Wollants leidde ertoe dat de regering haar ontwerp op heel wat punten bijstelde of de amendementen van N-VA moest goedkeuren. Op die manier konden er een aantal doorbraken worden gerealiseerd op vlak van consumentenbescherming en kon Wollants heel wat fouten van de regering in lopende zaken op het laatste moment nog rechtzetten. Uiteindelijk haalden niet minder dan 11 N-VA-amendementen een meerderheid in de Kamercommissie.

"De tekst van de regering bevatte bijzonder veel onvolkomenheden die de rechtszekerheid in het gedrang brachten." stelt Wollants. "Vandaag ziet de tekst er dankzij constructieve oppositie al beter uit, maar op heel wat andere punten blijft de regering kiezen voor slechte regelgeving." Dat dit qua rechtszekerheid nog een staartje zal krijgen is nu alvast duidelijk.

Bijzondere aandacht besteedde de N-VA'er aan consumentenbescherming, die in het ontwerp amper aan bod kwam. Nochtans is een goede bescherming van de consument onontbeerlijk als we de concurrentie op markt willen verhogen zodat gezinnen zonder risico kunnen kiezen voor een goedkopere leverancier. Dankzij een N-VA-amendement werd de verbrekingsvergoeding bij het wisselen van leverancier alvast beperkt tot 50 euro. "De drempel verlagen om concurrentie te laten spelen op onze elektriciteits- en gasmarkt is essentieel om de consument opnieuw vat te laten krijgen op zijn factuur." besluit Wollants. Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be