Kamer van Koophandel

Voor ondernemers die vastlopen in lokale regelgeving: Regionaal Meldpunt Regeldruk

woensdag 30 november 2011

Ondernemers uit het gebied van KvK Den Haag die bij het regelen van zaken bij een lokale overheid stuiten op een muur van regels of stroef contact, kunnen dat melden via www.kvk.nl/regionaalmeldpuntregeldruk.

Samen met Antwoord voor Bedrijven verzamelen de Kamers van Koophandel signalen van ondernemers uit het hele land en sturen deze door naar Actal (Adviescollege toetsing regeldruk). Zo onstaat een landelijk beeld van de meest storende regelgeving en over problemen over dienstverlening door overheden. Actal gebruikt de meldingen om structurele oplossingen te vinden voor veelkomende problemen. En brengt hierover advies uit aan de Nederlandse regering. KvK Den Haag brengt ondernemers en gemeenten bij elkaar. Zij kent de weg binnen de gemeenten in haar gebied en zoekt met betreffende ondernemer én gemeente naar een mogelijke oplossing van het gesignaleerde probleem.

Ben Schuttenbeld, directeur Regiostimulering KvK Den Haag: "Wij inventariseren alle meldingen en geven deze door aan Actal. De ondernemer die iets wil melden, hoeft dat dus maar 1x te doen. Persoonlijke tussenkomst van KvK-medewerkers kan de kans op een geschikte afhandeling vergroten. Garantie voor succes is niet te geven: de beslissingsmacht ligt uiteindelijk bij de overheid."

De gemeenten Den Haag, Nieuwkoop, Zoetermeer en Katwijk hebben direct al positief gereageerd op het initiatief Regionaal Meldpunt Regeldruk.

Regionaal Meldpunt Regeldruk gelanceerd tijdens Wet-en-Regeldag Vermindering van regeldruk is voor KvK Den Haag een belangrijk thema om ondernemers te helpen verder te komen met ondernemen. Daarom is tijdens de Wet-en-Regeldag op 29 november jl. het Regionaal Meldpunt Regeldruk gelanceerd. Tijdens dit informatieve evenement (met 160 bezoekers) deelde KvK Den Haag samen een informatiestand met Actal en Antwoord voor Bedrijven. Bezoekers konden gelijk van de mogelijkheid gebruik maken digitaal een ergernis over regels te melden op het Regionaal Meldpunt Regeldruk.

Hoe werkt het Regionaal Meldpunt Regeldruk
Ergernissen die ondernemers in het contact met lokale overheidsinstanties ervaren, zijn heel verschillend van aard. Van problemen bij het aanvragen van een bouwvergunning tot hinder door onnodige regels of het gevoel niet goed geholpen te worden. Via het Regionaal Meldpunt Regeldruk kunnen ondernemers op een eenvoudige manier melden wat hen stoort. KvK Den Haag inventariseert alle meldingen en geeft deze door aan Actal. Bovendien pakken lokale KvK-medewerkers meldingen op en nemen contact op met zowel de ondernemer als ambtenaren of politici. Dankzij haar uitgebreide netwerk en inhoudelijke kennis van zaken spreekt KvK Den Haag gemeenten uit haar gebied aan op slepende ondernemerskwesties. Inzet is om gezamenlijk naar een geschikte oplossing te zoeken zodat de ondernemer zelf verder aan de slag kan.

www.kvk.nl/regionaalmeldpuntregeldruk


---

---


Noot voor de redactie,