Waterschap Brabantse Delta


Voortgang baggeren stadswateren Breda

schuifboot Het baggeren van 15 kilometer lange stadswateren in Breda is in volle gang. Het werk in de Haagse Beemden is zo goed als afgerond. De komende maanden zijn schuifboten en kranen voornamelijk te vinden in de wijk Westerpark en het IABC-terrein.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden plaats op maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur. In die periode kan enige hinder ontstaan doordat wegen gedeeltelijk worden afgezet op plaatsen waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen. Daarnaast kan het geluid van kranen en vrachtwagens tijdens het laden en transporteren van de baggerspecie tot enig hinder leiden. Wij vragen u hiervoor uw begrip.

Schuifboot

Het verwijderen van bladeren van bomen, opgehoopt zand, fietsen en winkelwagens uit de stadswateren is nodig om regenwater beter af te kunnen voeren. In een gedeelte van de woonwijken gebeurt het baggeren met een schuifboot. Een vangarm aan de voorkant van de boot schuift de baggerspecie onder water naar overslagplaatsen. Op deze plaats grijpt een kraan de verzamelde specie uit het water en deponeert het in de vloeistofdichte vrachtwagens. Met het oog op de veiligheid worden de overslagplaatsen afgesloten met een hekwerk. Stadswateren die goed bereikbaar zijn worden met een kraan gebaggerd. Dit gebeurt vanaf de oevers.

Stortplaats

De baggerspecie wordt ook in dit geval in vrachtwagens geladen en afgevoerd. De verwachting is dat er in totaal zo'n 24.000 kuub bagger vrijkomt uit de stadswateren in Breda, waarvan 4.000 kuub verontreinigd zal zijn. Een deel van de baggerspecie gaat naar de Noorderplas in Tilburg en een deel wordt hergebruikt voor een geluidswal in Dordrecht. De verontreinigde bagger gaat naar de speciaal ingerichte stortlocatie de Slufter op de Maasvlakte. Het baggeren gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Breda. De firma Verboon Maasland voert het werk uit.
-