Groen!

Groen! eist stipte uitvoering institutioneel akkoord: federaal moet middelen energiebesparing overhevelen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 30 november 2011 in "Staatshervorming"

In het institutioneel akkoord dat de acht partijen afsloten op 11 oktober 2011, is duidelijk afgesproken dat de federale overheid 333,2 miljoen zal overdragen aan de gewesten voor energiebesparende investeringen in woningen. âGroen! wil dat dit akkoord onverkort wordt uitgevoerd,â waarschuwt Stefaan Van Hecke, fractieleider Groen! in de Kamer en institutioneel onderhandelaar. âDe zes partijen die aan een regeerakkoord werken, moeten hiermee rekening houden bij de sanering die ze uitwerken.â Groen! veroordeelt de drastische schrapping van fiscale aftrekken voor energiebesparing met onmiddellijke ingang in 2012.

Het institutioneel akkoord voorziet dat de federale overheid zich terugtrekt van een aantal domeinen waarin ze vandaag nog onterecht beleid voert (de zogenaamde `usurperende bevoegdheden'). Een daarvan is dat van de energiebesparing. Tegelijk was daarbij afgesproken dat de federale overheid deze bevoegdheid met middelen zou overhevelen naar de deelstaten. Specifiek op de fiscale aftrekken voor energiebesparing in woningen en voor passiefhuizen is een bedrag van 333,2 miljoen vastgelegd in de budgettaire tabel van het akkoord van 11 oktober.

"De zes regeringspartijen doen alsof ze het hele bedrag voor energiebesparing kunnen wegsaneren en dan aan de gewesten zeggen: Sorry, deze budgetlijn is leeg. Die vlieger gaat niet op. Op het moment van de overheveling zal er boter bij de vis moeten zijn. Dat maakt integraal deel uit van het akkoord over de financieringswet," aldus Van Hecke.

Groen! veroordeelt de beslissing van de zes onderhandelende partijen om van vandaag op morgen (per 1.1.2012) zowat alle fiscale aftrekken voor energiebesparing te schrappen. "Terwijl de energieprijzen de pan uit swingen en iedereen overtuigd is van de noodzaak van isolatie en hernieuwbare energie, aborteren de zes klassieke partijen zowat alle overheidssteun. Onbegrijpelijk. Na de besparingen op openbaar vervoer en de schuchtere maatregelen rond bedrijfswagens en nucleaire rente, nog maar eens bewijs dat deze regering de vergroening volledig terugdraait," aldus nog Van Hecke.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FPersbericht-groen-eist-stipte-uitvoering-institutioneel-akkoord
-federaal-moet-middelen-energiebesparing-overhevelen_2457.aspx&send=fal se&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorsche me=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Stefaan Van Hecke -