Gemeente Schouwen-Duiveland



Schouwen-Duiveland bespaard 1e helft van dit jaar 286000 kilo restafval

PERSBERICHT
Schouwen-Duiveland is de enige Zeeuwse gemeente die in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk minder restafval heeft geproduceerd. Ten opzichte van de eerste helft van 2010 betekent dit een vermindering van 6,1%.

De hoeveelheid recyclebaar afval (glas, papier, textiel, plastic) is in datzelfde eerste half jaar met 6,35% toegenomen. Mede dankzij het beter scheiden van afval krijgen de Schouwen-Duivelanders in 2012 voor het tweede achtereenvolgende jaar een korting van EUR100 op de afvalstoffenheffing. Verenigingen die oud papier inzamelen hebben van deze hogere opbrengst van recyclebare stoffen geprofiteerd

Ook komend jaar wil de gemeente het restafval terugdringen om zo de verwerkingskosten van huishoudelijk afval te beperken. Dit wil de gemeente bereiken door meer voorlichting te geven over het correct scheiden van afval en door na te gaan of er geen plastic, glas, papier en gft-afval in de rolemmers zitten. Van deze controles moet vooral een preventieve werking uitgaan. Gelet op deze positieve resultaten hebben burgemeester en wethouders dinsdag 22 november besloten om dergelijke controles ook in 2012 uit te voeren en tegelijkertijd ook meer voorlichting te geven over een juiste manier van afvalscheiding en de voordelen daarvan voor de inwoners. Uit reacties is namelijk gebleken dat met name informatie over de plasticinzameling beter kan. Met deze voorlichting en de controles wil de gemeente de inwoners nog meer bewust maken van het belang van een goede afvalscheiding, om zo de hoeveelheid glas, plastic, papier en gft in het restafval te verminderen.

Terugblik

In de eerste zes maanden van dit jaar is de hoeveelheid recyclebare stoffen, toegenomen: de grootste stijging was dit van de plasticinzameling: ca.150 ton (41,04%). Daarnaast werd 2727,52 ton (8,48%) meer gft aangeboden dan in de eerste helft van 2010. Voor de papierinzameling werd een toename van 1358,14 ton (2,01%) genoteerd. Voor de glasinzameling werd een kleine afname (-3,36 ton= 0,73%) waargenomen.
Het controleren of het juiste afval in de juiste rolemmers heeft het afgelopen jaar niet tot het uitschrijven van een bekeuring geleid. In eerste instantie zijn 588 schriftelijke waarschuwingen verstuurd. Dit is gebeurd als de rolemmer voor 25% of meer bestond uit afval als plastic, glas, papier. Die waarschuwing was voor mensen aanleiding om meer aandacht te besteden aan het juiste afval in de juiste bak. Bij een nacontrole van dezelfde emmers was het aantal waarschuwingen teruggebracht tot 31. Dit alles met het doel om de hoeveelheid restafval (en de bijkomende kosten van verwerking) terug te dringen.

Woordvoerder: W.P. Stouten, tel (0111) 452 375 of (0111) 452 100