Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 4 jaar cel voor gewapende winkeloverval Den Haag

30 november 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen een inmiddels 18-jarige Hagenaar die verdacht wordt van een gewapende overval op een winkel in de Torenstraat in Den Haag op 21 december 2010.

Volgens het OM bedreigde de verdachte het aanwezige winkelpersoneel met een vuurwapen en heeft één van hen daarmee tegen het hoofd geslagen. Een andere medewerkster werd gedwongen de in de winkel aanwezige kluis te openen. De man ging er uiteindelijk met een bedrag van 410 euro aan kleingeld vandoor. De politie wist ruim een uur na de melding de verdachte al aan te houden. De man had een duidelijk spoor achtergelaten in de sneeuw en was na de overval direct naar zijn woning gelopen.

Verdachte heeft steeds ontkend de overval gepleegd te hebben. Bij de behandeling van zijn strafzaak in hoger beroep heeft hij echter een volledige bekentenis afgelegd. Tevens heeft hij zijn excuses aangeboden aan de in de zittingszaal aanwezige slachtoffers. De advocaat-generaal (OM) kwam mede op grond van de bekentenis en oprechte spijtbetuiging van verdachte tot een lagere eis.

Het OM treedt hard op tegen verdachten van een overval. Het OM eist daarbij hoge straffen, mede vanwege de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM.

De Rechtbank Den Haag veroordeelde de verdachte tot 5 jaar gevangenisstraf, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte ging in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 14 december a.s.