Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Biobased Economy in de volle breedte

30 nov 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Transitie naar een Biobased Economy is een belangrijk onderdeel van een duurzame maatschappij. De overstap van een economie van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare bronnen vereist ontwikkeling van nieuwe vormen van samenwerking, maatschappelijke daadkracht en toepasbare wetenschappelijke innovaties. In het boek âWageningen UR: hét centrum voor de Biobased Economyâ vertellen Wageningse experts over uiteenlopend onderzoek om de economie op duurzame en economische wijze te vervaardigen uit groene grondstoffen, door slim gebruik te maken van plantaardig materiaal. âAls het boek één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat er binnen Wageningen UR op vele fronten wordt gewerkt aan het zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van gewassen en de bouwstenen uit gewassen om daar bruikbare grondstoffen van te maken voor voeding, veevoer, materialen, chemicaliën, energie en brandstof.â

Biobased onderzoek en onderwijs
Onderzoekers werken aan gewassen die de gewenste grondstoffen leveren voor een Biobased Economy en aan het verhogen van de opbrengst van deze hoogwaardige gewassen. Ook worden scheidingstechnieken verbeterd waardoor nog meer bruikbare stoffen uit het plantaardig materiaal gehaald kunnen worden. Bovendien wordt er onderzoek gedaan naar slimme inrichting van logistiek en raffinaderijketens. Daarnaast wordt er aan de eindproducten gewerkt: hoe kun je kunststoffen precies die eigenschappen meegeven die nodig zijn in de omstandigheden waarin het product gebruikt wordt? Natuurlijk heeft Wageningen UR bij het biobased onderzoek ook oog voor het behoud en de inzet van biodiversiteit, net als voor slim gebruik van afvalstromen, water, meststoffen en landbouwgrond. Het boek laat zien dat dat Wageningen UR belang hecht aan goed onderwijs. Voor de Biobased Economy, nu en in de toekomst.

De medewerkers van Wageningen UR die u in het boek terugvindt, zijn slechts de voorhoede van de vele Wageningen UR medewerkers die werken aan de Biobased Economy. En zij komen graag met u in contact om te onderzoeken op welke wijze ze u kunnen helpen een bijdrage te leveren aan de Biobased Economy. Aarzel daarom niet en neem contact met één van hen op als u zich herkent in de ideeën van Wageningen en wilt (samen)werken aan een Biobased Economy.

Download het boek (pdf)

Zie het origineel
Contact
Meer informatie
Erika van Gennip, communicatieadviseur
erika.vangennip@wur.nl