Gemeente Schiedam


30 november 2011

Gemeente Schiedam cluster Dienstverlening Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ SCHIEDAM T 14 010 W www.schiedam.nl

Collegeberichten Schiedam van 29 november 2011
Inzet van gezinsmanagers in Schiedam In 2012 besteedt het college rijksgeld aan gezinsmanagers in de aanpak van MarokkaansNederlandse risicojongeren. Er is een grote behoefte om bij jongeren op straat met gezinsproblemen intensieve gezinsbegeleiding in te zetten. In 2010 zette Schiedam straatcoaches in die jongeren aanspraken op overlastgevend gedrag. Dankzij de straatcoaches is de kennis over jongeren en hun gedrag op straat groter geworden en zijn gerichte jeugdacties ingezet. Dit jaar concludeerde de gemeente dat de politie, het ambulante jongerenwerk en het team Toezicht en Handhaving een goede informatiepositie hebben gekregen naar jeugdgroepen in Schiedam. Toezicht en Handhaving spreken jongeren aan en kunnen handhavend optreden. Vier ministeries werken samen met 22 gemeenten om de criminaliteit, schooluitval, werkloosheid en overlast onder Marokkaans-Nederlandse jongeren aan te pakken. Ook de gemeente Schiedam tekende een intentieverklaring voor de samenwerking. Het Rijk keert sinds 2010 jaarlijks 80.000,- uit voor de aanpak van MarokkaansNederlandse risicojongeren.

Uitvoeringsprogramma Wet Maatschappelijke Ondersteuning vastgesteld Het college heeft het uitvoeringsprogramma van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning `Met elkaar en voor elkaar' vastgesteld. In het programma staan de acties, ambities en doelstellingen voor 2012 en 2013. Belangrijk aandachtspunt is de toenemende vraag van bewoners om ondersteuning en de afnemende beschikbare middelen van de gemeente. Schiedam staat de komende jaren voor drie opgaven. Schiedammers moeten in staat worden gesteld zelf de regie over hun leven te houden en te participeren in de maatschappij. Er moeten voorzieningen komen voor de meest kwetsbare groepen. Ten derde zal het WMO-beleid uitgevoerd moeten worden binnen de beschikbare middelen. Ook wordt kritisch gekeken naar het bestaande aanbod en mogelijke besparingen.

18 maatregelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit Het college heeft het concept actieplan luchtkwaliteit vastgesteld. Het actieplan bevat een pakket aan 18 maatregelen die moeten bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in en om Schiedam. De gemeente wil met deze aanpak van de luchtverontreiniging doen wat ze kan doen. De gezondheid van de Schiedammers en een beter woon- en leefmilieu spelen hierbij een belangrijke rol.



De acties en maatregelen zijn niet alleen gunstig voor de luchtkwaliteit. Ze dragen ook bij aan een verbeterde verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de stad. In veel grote steden staat de luchtkwaliteit onder druk, ook in Schiedam. Europese regels dwingen overheden de luchtkwaliteit te verbeteren. Overschrijdingen van luchtkwaliteitsnormen kunnen zelfs bouwplannen in de weg staan. Belangrijke probleemstoffen in de luchtkwaliteit zijn fijnstof en stikstofdioxide. De maatregelen uit het actieplan luchtkwaliteit voldoen aan de grenswaarden voor fijn stof en stikstofdioxide en zijn gericht op de bescherming van de gezondheid van de bewoners. Omdat Schiedam in het Rijnmondgebied ligt zal een flink aantal maatregelen in de regio gezamenlijk moeten worden aangepakt. De gemeenteraad vergadert binnenkort over het concept actieplan luchtkwaliteit.

Komende twee jaar afbouw gesubsidieerde arbeid Het college stelt de gemeenteraad binnenkort voor de gesubsidieerde arbeid (WIW en Vangnet) in twee jaar af te bouwen. Dit is nodig om de forse bezuinigingen van het Rijk tot en met 2015 op de gesubsidieerde arbeid op te kunnen vangen. Het college kiest expliciet voor de afbouw in plaats van het acuut stopzetten van de gesubsidieerde arbeid. Het doel is om deze groep mensen de kans te geven een reguliere baan te vinden binnen of buiten de huidige organisatie. Daarnaast stelt het college voor de subsidievoorwaarden te versoepelen waardoor instellingen de subsidie in 2012 en 2013 flexibeler kunnen inzetten. De economische crisis en de toenemende instroom in de bijstand vragen om gerichte maatregelen. Belangrijk is dat mensen snel re-integreren naar werk. Een ander belangrijk uitgangspunt is de eigen verantwoordelijkheid van burgers. De gemeente ondersteunt en faciliteert daar waar nodig.

Verder heeft het college · De brief vastgesteld waarin Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland hun voorkeur aangeven voor de Nieuwe Westelijke Oeververbinding. Om verschillende redenen gaat de voorkeur uit naar de Oranjetunnel. De brief wordt op 30 november aanstaande besproken in het Regionaal Bestuurlijk Overleg. · De selectiecriteria voor de aanwijzing van gemeentelijke monumenten vastgesteld. Deze zijn: architectonische waarde, stedenbouwkundige waarde, gaafheid/herkenbaarheid en zeldzaamheid. · De vragen beantwoord van de heer E.M. Gloudi over het aantal nachtvluchten op het vliegveld Rotterdam The Hague Airport


2