D66

woensdag 30 november 2011

D66 eist spoeddebat Amerikaanse greep op Europese databases

De Europese liberalen (ALDE) eisen op initiatief van D66 een spoeddebat in het Europees Parlement over de Amerikaanse greep op Europese databases. Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het onbestaanbaar dat Amerikaanse autoriteiten zomaar de hand kunnen leggen op gegevens die onder Europese privacywetgeving behoren te vallen.

Onduidelijkheid

"Bedrijven die in een land zijn gevestigd, moeten zich uiteraard aan de wetten van dat land houden", stelt In 't Veld. "Maar in een globaliserende wereld, waar data en informatie op elk gewenst moment overal ter wereld oproepbaar zijn, wordt het steeds lastiger te bepalen welke wet geldt." Dit kan leiden tot onduidelijkheid en conflicterende jurisdicties. In 't Veld: "We zien steeds vaker dat onze eigen Europese wetten, nota bene op Europees grondgebied, ondergeschikt worden gemaakt aan buitenlandse regelgeving. Vooral de VS zijn van mening dat hun rechtsgebied onbeperkt is."

Gedwongen

Bedrijven met een vestiging in de VS vallen onder Amerikaanse wetten. Dat is logisch. De autoriteiten stellen echter dat ook bedrijfsactiviteiten buiten de VS onder de Amerikaanse wet vallen. Op die manier worden Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Google en Facebook gedwongen persoonsgegevens uit hun Europese databestanden af te staan. Maar ook medische gegevens en informatie van banken en verzekeraars worden geleverd, en telefoongesprekken en mailberichten uit de EU onderschept (via in de VS gevestigde operators). "Terwijl al die bestanden natuurlijk onder Europese wetgeving moeten vallen, onder de Europese regels voor bescherming van persoonsgegevens", verklaart In 't Veld.

Klem

De bedrijven zitten klem: ze moeten voldoen aan de Amerikaanse wet, maar tegelijkertijd overtreden ze daarmee de Europese wet. Europese burgers weten vervolgens niet waar ze aan toe zijn. Want zelfs als hun gegevens in Europa zijn opgeslagen, kunnen ze in handen komen van niet-EU landen. Naast de VS kunnen bovendien ook andere landen besluiten dat hun jurisdictie zich uitstrekt tot EU-grondgebied. In 't Veld: "China, waar steeds meer Europese bedrijven een vestiging hebben, kan weleens beslissen dat de Europese activiteiten onder de Chinese wetgeving moeten vallen."

Actie

De Europese liberalen hebben de Europese Commissie meermaals opgeroepen te interveniëren. De Commissie blijft echter passief en verwijst naar vage toekomstige verdragen. Daarmee wordt het probleem van jurisdictie echter niet opgelost. In Nederland stelden D66 en PVV reeds vragen, maar ook daar kwam minister Opstelten niet in beweging. "Het is tijd dat de Commissie zorgt dat op Europees grondgebied Europese wetten gelden en niet wetten van andere landen", stelt In 't Veld. In het spoeddebat wil de D66-politica van de Europese Commissie horen welke onmiddellijke actie ze gaat ondernemen om Europese burgers en bedrijven te beschermen. "We moeten ervan op aan kunnen dat de wetten die we zelf maken, namens 500 miljoen Europese burgers, onverkort en eenduidig gelden op EU grondgebied."

De ALDE-fractie in het Europees Parlement heeft vandaag een mondelinge vraag ingediend.