Rijksvoorlichtingsdienst

New Deal voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in fragiele staten

Overheden, private donoren en ontwikkelingsorganisaties hebben een New Deal afgesproken voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in fragiele staten. Staatssecretaris Knapen zat daartoe vandaag bij de Busan-top over effectieve ontwikkelingssamenwerking een vergadering voor. De New Deal wordt gesteund door meer dan 40 ministers uit postconflict landen als Afghanistan, Zuid Soedan, Oost Timor en donoren zoals het Verenigd Koninklijk.

Door gewapend conflict blijven circa 40 landen achter bij het realiseren van de ontwikkelingsdoelen. Wereldwijd leven 1,5 miljard mensen in fragiele staten of conflictlanden. In geen enkel fragiele staat is ook maar een van de VN-millenniumdoelen gehaald. Kindersterfte en moedersterfte zijn er het hoogst. De New Deal bevat afspraken over het verbeteren van de inzet in (post)conflictlanden en fragiele staten. Hulp moet sneller en beter en de landen zelf moeten werken aan rechtsstaat, transparantie en werkgelegenheid.

'Verscheurd door geweld en het gebrek aan een effectieve overheid blijven deze landen ver achter bij alle ontwikkelingsdoelen', zei Knapen. 'Via piraterij, vluchtelingenstromen en ondermijning van de internationale handel raken deze problemen de mondiale welvaart. Een sterke, gezamenlijke aanpak kan fragiele landen op weg helpen naar vrede, economische ontwikkeling en zelfredzaamheid. Daarvoor slaan wij vandaag de handen ineen', aldus de staatssecretaris.

Knapen legde de nadruk op drie actiepunten. Ten eerste moet er worden ingezet op veiligheid, toegang tot rechtssystemen, voedselzekerheid en de aanpak van jeugdwerkloosheid. Ten tweede: investeren in conflictpreventie en -oplossing. En ten derde, het versterken van de rol die vrouwen spelen bij vredesopbouw en ontwikkeling.

'We denken dat het met de New Deal beter zal gaan. Het is de agenda van 19 fragiele staten en (post)conflictlanden, die tot stand kwam door onderhandelingen met henzelf. Dat is uniek in de wereld', zei Knapen. Nederland was samen met Oost-Timor covoorzitter van de onderhandelingen die hebben geleid tot de New Deal.

Werken aan veiligheid en rechtsstaat in ontwikkelingslanden is al jaren een van de prioriteiten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Staatssecretaris Knapen zegde toe dat diverse partnerlanden in deze New Deal kunnen rekenen op steun van Nederland.

Knapen is in het Zuid-Koreaanse Busan voor de vierde bijeenkomst over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking. Hij hoopt dat nieuwe spelers als China, maar ook het bedrijfsleven daar de handschoen op pakken en zich aansluiten bij de nieuwe afspraken die er worden gemaakt.

Ontwikkelingssamenwerking zoals we het nu kennen heeft grotendeels haar grondslag en methoden ontwikkeld in de jaren zeventig. "Inmiddels zijn we ruim 40 jaar verder. Wij hebben geleerd, ontwikkelingslanden hebben geleerd." Het is tijd om ontwikkelingsstructuur toekomstbestendig te maken.

Noot voor redacties (