Gemeente Voorschoten


Voorschoten lobbyt bij Rijk voor ondergronds hoogspanningsnet

De gemeente Voorschoten verzoekt het ministerie van Economische Zaken om de hoogspanningskabels op het tracé Leiden-Voorschoten hoog op de prioriteitenlijst van het Ministerie te plaatsen, zodat op korte termijn de hoogspanningskabels ondergronds worden gebracht.

In een deze week verstuurde brief geeft het college aan dat het ondergronds verkabelen van het bestaande bovengrondse tracé zal leiden tot positieve effecten. Zo zal het aantal woningen dat blootgesteld wordt aan meer dan 0,4 microtesla (eenheid die de sterkte van een magnetisch veld aangeeft) sterk verminderen. Hiermee is ook de gevoelde onveiligheid rondom opstijgpunten en bovengrondse hoogspanningsleidingen niet meer aan de orde. Ook is geen sprake meer van geluidhinder bij de opstijgpunten. Ten slotte zal het dorpsgezicht en landschap sterk verbeteren door de afwezigheid van de opstijgpunten en de hoogspanningsleidingen.

Prioriteitenlijst

Als alles volgens planning verloopt zal het Rijk nog voor het einde van dit jaar met een prioriteitenlijst komen. Dan zal hopelijk duidelijk worden of en wanneer het tracé Leiden-Voorschoten onderkabeld kan gaan worden.

Meer informatie leest u op de webpagina over het Voorsche Park. Kijk onder meest gestelde vragen over het Voorsche Park.
* 30 november 2011