Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 15 maanden cel voor medeplichtigheid aan fatale mishandeling baby

30 november 2011 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf geëist van 15 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, tegen een moeder die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de fatale mishandeling van haar baby. De 17 maanden oude baby overleed op 17 december 2007 in Enschede nadat hij door de vriend van moeder zwaar was mishandeld.

Volgens het OM was de moeder op de hoogte dat haar baby in gevaar was in de aanwezigheid van haar vriend. De verdachte moet al eerder gemerkt hebben dat haar vriend het kind stelselmatig mishandelde. Volgens het OM had de moeder de plicht om in te grijpen. "Door haar baby niet actief uit de situatie te halen en te beschermen, terwijl op haar wel de rechtsplicht rust om op te treden, heeft ze welbewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat de baby zou worden mishandeld door haar vriend," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De moeder werd eerder door de Rechtbank Almelo vrijgesproken voor medeplichtigheid aan doodslag en het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby. Het OM stelde hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank. In hoger beroep werd de moeder tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld inzake medeplichtigheid aan zware mishandeling met de dood ten gevolge en het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby. De verdachte stelde cassatie in tegen het arrest van het Hof Arnhem. De Hoge Raad kwam in 2010 tot de conclusie dat de opzettelijke medeplichtigheid van de moeder niet zonder meer uit de bewijsvoering van het Hof Arnhem kan worden afgeleid. De zaak werd daarom verwezen naar het Hof Den Bosch om opnieuw behandeld te worden. De veroordeling voor het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby is wel in stand gebleven.

De vriend van moeder is inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Uitspraak (naar verwachting) op 14 december 2011.