Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten geven kabinet succesfactoren voor herziening omgevingsrecht

30.11.2011

'Gemeenten zijn ervan overtuigd dat het omgevingsrecht eenvoudiger moet en kan. Het is tijd voor een herziening die het eenvoudiger maakt om steden, dorpen en landelijk gebied vitaal en betaalbaar te houden.' Dat zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma tijdens een bestuurlijke top met minister Schultz en gemeentebestuurders over de herziening van het omgevingsrecht. Jorritsma benoemde acht voorwaarden voor een succesvolle herziening.

1. Leg het ruimtelijk primaat ook in de toekomst bij gemeenten. Handhaaf het principe `decentraal tenzij'; provinciale regeldruk moet zo klein mogelijk worden gehouden. De Wro is het fundament waarop het nieuwe omgevingsrecht moet worden gebouwd.
2. Harmoniseer de verschillende wetten die verschillende belangen regelen op het gebied van onder meer externe veiligheid, flora en fauna, archeologie en milieu. Een integrale benadering van de leefomgeving is nodig.

3. Harmoniseer en versober onderzoeksverplichtingen op het gebied van milieu, natuur en archeologie. Onderzoeksverplichtingen zijn er niet voor niets, maar ze kunnen minder omvangrijk en goedkoper.
4. Verbeter de bestuurlijke processen. Vroegtijdig overleg tussen betrokken partijen leidt tot een hoogwaardig plan dat recht doet aan bouw-, natuur- én gezondheidsbelangen. De huidige wetgeving stimuleert langs elkaar heen werken, de nieuwe wet moet samenwerking bevorderen.

5. Heb oog voor de betaalbaarheid van ruimtelijk beleid. Voor de vitaliteit van steden en platteland moeten gemeenten kunnen investeren in herstructurering, lokale infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen. De gemeentebegroting kan deze uitgaven echter niet meer dekken door verliezen op grondexploitatie.

6. Regel goede ICT-voorzieningen die de uitvoering van de wet ondersteunen. Dit levert veel gebruiksgemak voor burgers, bedrijven én gemeenten op.

7. Betrek het ruimtelijke gedeelte van de nieuwe Wet natuur. De herziening van het omgevingsrecht is een grote, eenmalige operatie. Het kabinet moet geen kansen laten liggen doordat de nieuwe Wet natuur onder een andere bewindspersoon valt.
8. Zorg voor een hanteerbare overgangssituatie. Het gehele wetgevingsstelsel is zó omvangrijk, dat een complete fundamentele herziening in één keer keer lastig is. Wetten en instrumenten die wèl goed werken, moeten niet zonder meer van de hand worden gedaan, herziening van het omgevingsrecht is geen doel op zich.

Gemeenten verwachten dat het omgevingsrecht daadwerkelijk eenvoudiger en beter wordt voor alle betrokken partijen als het kabinet rekening houdt met deze acht uitgangspunten.