CNV Vakmensen


Duurzame samenwerking bonden en werkgevers

30 november 2011
Terwijl op `Haags' niveau de verhoudingen moeizaam blijven, werken vakbonden en werkgevers in de bedrijven volop samen rondom het thema `duurzame inzetbaarheid'. Dat blijkt uit het boekje `Duurzaam meedoen' dat de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en FNV Bondgenoten vandaag publiceren, samen met werkgeversvereniging AWVN. In het boekje worden 10 praktijkvoorbeelden beschreven van bedrijven waar werknemers en werkgever samenwerken aan duurzame inzetbaarheid.

In de praktijk

In de praktijkvoorbeelden gaat het om projecten die gericht zijn op verduurzaming van de inzet van arbeid. Werknemers moeten het werk langer kunnen en willen volhouden - het werk moet leuker worden, als zinvol worden ervaren en tegelijkertijd moet de productiviteit verbeteren. Daarvoor wordt een groot scala van instrumenten ingezet, van opleidingsbeleid tot arbeidsvoorwaarden.

Gedeeld belang

De rode draad in de voorbeelden is dat werknemers en werkgever een gedeeld belang hebben bij de ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid. Voor werknemers betekent het leuker werk dat langer is vol te houden. Voor de werkgever betekent het een sterker bedrijf.

Manifest

De publicatie van `Duurzaam Meedoen' past in het gedachtegoed van het sociaal manifest `Naar nieuwe arbeidsverhoudingen. Mensen maken het verschil, mensen realiseren groei'. Het manifest werd aan het begin van 2011 door de vier organisaties gepubliceerd en spreekt de intentie uit om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.

Voorbeelden

De praktijkvoorbeelden in `Duurzaam Meedoen' betreffen: ING, Dalli de Klok, Yara, Rabobank, Achmea, Aviko, Odfjell, SCA, Movares en Curtec.

Download het boekje met praktijkvoorbeelden van duurzame inzetbaarheid (pdf)

Zie het origineel