Provincie Noord-Holland

Fort Krommeniedijk wordt noordelijk bezoekerscentrum Stelling van Amsterdam

30 november 2011 -

Het plan van fort Krommeniedijk om in het fort zowel een woontrainingscentrum voor autistische jongeren onder te brengen als een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam, kan op de steun van de provincie rekenen.

Gedeputeerde Staten volgen hiermee het advies van de vakjury die de ingediende plannen heeft beoordeeld.

De provincie had de noordelijke forten gevraagd om plannen in te dienen voor de realisatie van een bezoekerscentrum. In het plan van Landschap Noord-Holland voor fort Krommeniedijk worden een woontrainingscentrum voor autistische jongeren en een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam gecombineerd. Bij het plan zijn de The Care Factory en Stadsherstel Amsterdam betrokken. Daarnaast willen Landschap Noord-Holland en Amsterdam Museum gaan samenwerken om de bekendheid van het bezoekerscentrum in fort Krommeniedijk te vergroten. De jury omschrijft het plan van fort Krommeniedijk als ambitieus, uitdagend en aanvullend voor de Stelling van Amsterdam. De jury constateert tevens dat de exploitatiebegroting sluitend is.

Landschap Noord-Holland kan door dit besluit bij de provincie subsidie aanvragen voor de realisatie van het bezoekerscentrum. Ook kan de provincie hulp bieden en adviseren bij de inrichting van het bezoekerscentrum. Indien nodig kan ook hulp geboden worden bij ruimtelijke ordening procedures.

De vakjury bestond uit:

* Joke Geldhof, gedeputeerde en technisch voorzitter jury;
* Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum;
* Paul de Brie, directeur Bedrijfsmanagement Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland;

* Rob Berends, algemeen directeur Cultuurcompagnie Noord-Holland.

Behoud van Werelderfgoed
De Stelling van Amsterdam is Nationaal Landschap en Unesco Werelderfgoed. De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire (cultuurhistorische) geschiedenis als om haar waterbouwkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. Door het stimuleren van gepaste economische benutting van de forten vergroot de provincie de toegankelijkheid en daarmee de bekendheid van de Stelling van Amsterdam.

---