Vereniging Natuurmonumenten


Overleg over bestuursakkoord natuur in de Tweede kamer

30 november 2011

Hoge opkomst van boswachters uit het hele land.

Op donderdag 24 november vond een Algemeen Overleg (AO) plaats in de Tweede Kamer.

De vaste Kamercommissie en woordvoerders Natuur van alle fracties waren aanwezig en voelden staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aan de tand. Vijftien boswachters van Natuurmonumenten uit alle hoeken van het land, trokken naar Den Haag om het debat bij te wonen en om een protestgeluid te laten horen. Donderdag 1 december praat de Tweede Kamer verder over dit akkoord.

Aanleiding van het AO was het natuurakkoord dat decentralisatie van het natuurbeleid van het Rijk naar de provincies in de toekomst mogelijk maakt. Dit akkoord is recent gesloten tussen de staatssecretaris en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het akkoord besluit dat de invulling, kosten en verantwoordelijkheden van natuurbeheer bij de lokale en regionale overheden komen te liggen. De Eerste en Tweede Kamer en de Provincies moeten nog instemmen met het akkoord. Men streeft erna om voor het einde van het jaar een definitief instemming over het akkoord te bereiken.

Reactie van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft voorafgaand aan dit debat, met alle fracties besproken. Veel van onze vragen over het akkoord zijn door de fracties overgenomen en in het Algemeen Overleg aan de orde gekomen. De Kamer was niet tevreden over de beantwoording door staatssecretaris Bleker. Het debat wordt donderdag 1 december voortgezet. Op twee punten gaat Natuurmonumenten weer in gesprek met de fracties:


1. CDA-woordvoerder de heer Koopmans heeft aangegeven meer ruilgronden te willen inzetten dan nu in het akkoord staat ten behoeve van de herijkte EHS.


2. Staatssecretaris Bleker heeft na afloop van het AO op de radio gezegd dat Rijk en provincie het misschien toch nog eens over de beheergelden moeten hebben, vanuit de zorgen over voldoende middelen.