Gemeente Alphen aan den Rijn

pilot in onderzoek TNO

Stadhuis Alphen pilot in onderzoek TNO

In november 2011 start TNO met een onderzoek vanuit het Europese project Officair. In dit project wort het binnenmilieu van 20 kantoorgebouwen in acht europese landen onderzocht. Het stadhuis in Alphen aan den Rijn is één van de 20 gebouwen die TNO gaat onderzoeken. Omdat het om een pilot gaat, zijn er voor de gemeente geen kosten aan verbonden.

Het stadhuis is een gebouw waar vorm en functionaliteit beide belangrijk zijn. Bij de bouw is tussen deze aspecten steeds een afweging gemaakt. De inrichting met grote open verticale ruimtes gecombineerd met veel glas in de buitengevel en een duurzaam energieopwekkingssyteem vraagt veel van de klimaatregeling. In de loop der jaren is dit systeem steeds verder geoptimaliseerd.

Dit verbeteringsproces gaat continue door. In november start TNO een onderzoek vanuit het Europese project Officair. Bij dit onderzoek naar het binnenmilieu wordt gekeken naar klimaat, comfort en luchtkwaliteit in het stadhuis. Zo wordt bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, de luchtsamenstelling, de temperatuur en de hoeveel deeltjes fijnstof gemeten,

Aanleiding voor het onderzoek is de klimaatbeleving van medewerkers van het stadhuis. De gemeente verwacht rond de zomer van 2012 de resultaten van het onderzoek te hebben. Op basis van de resultaten bekijkt de gemeente of en welke maatregelen zij neemt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn