Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 30-11-2011 Weer vier woningcorporaties in opspraak

Opnieuw zijn vier woningcorporaties in het nieuws vanwege fraude, ruzie, financiële problemen of wanbeleid. Het gaat om Lefier in Groningen/Drenthe (ruzie), Rentree in Deventer (wanbeleid?), SGBB (fraude) en WSG in Geertruidenberg (wanbeleid/financiële problemen).

In het noorden van land is er bij Lefier (33.000 woningen) een enorme ruzie uitgebroken, als nasleep van de fusie drie jaar geleden tussen Volksbelang uit Hoogezand-Sappemeer, Wooncom uit Zuid-Oost Drenthe en In uit Groningen. Een aantal weken geleden zegde Huurdersplatform NOL (Noordelijk Overleg Lefier) het vertrouwen op in de Raad van Commissarissen. Die trok zich daar echter niets van aan (inclusief de twee huurdersleden) en schorste de voltallige Raad van Bestuur, bestaande uit voorzitter Ton Selten, Erwin Bel en Henk van der Meer. `Er is sprake van een verschil in visie op het te voeren beleid', liet de RvC in een persbericht weten. Vervolgens zegde ook de ondernemingsraad het vertrouwen in de RvC op. Die heeft inmiddels Cees Buys aangesteld als interim-bestuurder. Kern van het conflict is de vraag hoe de regionale verankering moet worden vormgegeven, destijds bij de fusie een belangrijke aandachtspunt voor de huurdersorganisaties.

Rentree Deventer

Naar wat er precies bij woningstichting Rentree in Deventer (4.400 woningen) aan de hand is, kunnen we slechts gissen. Maar het feit dat zelfs de Tweede Kamer er achter gesloten deuren over vergaderde doet het ergste vrezen. De Kamer nam met grote meerderheid een motie van SP en PVV aan waarin minister Donner van BZK wordt verzocht de resterende twee leden van de Raad van Commissarissen te dwingen af te treden. Eerder al waren de overige RvC-leden opgestapt. De twee hebben aangekondigd niet vrijwillig te vertrekken en het standpunt van Donner af te wachten.

WSG Geertruidenberg

/pages/nieuws/images/kortNieuws/fraudezaak.jpg In Noord-Brabant rommelt het nog steeds bij Woningstichting Geertruidenberg (WSG, 4.000 woningen). Vorig jaar werd bestuurder Peter Span daar ontslagen wegens financiële problemen en wanbeleid. Hij heeft inmiddels een miljoenenclaim aan zijn broek. Volgens interim-bestuurder Peter Ruigrok heeft Span `de WSG financiële schade berokkend met omstreden grondaankopen.' De WSG leed in 2010 een verlies van 64 miljoen euro. Ruigrok wil nu 150 miljoen aan projecten afstoten om de corporatie er weer bovenop te helpen. Maar ook Ruigrok ligt nu onder vuur. De plaatselijke SP vindt zijn financiële vergoeding te hoog.

SGBB

Last but not least de strafzaak tegen voormalig bestuurder Gerard v.d. Z van ouderenhuisvester SGBB, die vorig jaar fuseerde met woningstichting Vestia (en nu door het leven gaat als Vestia Noord-Nederland). V.d. Z, wordt, samen met twee familieleden en een projectontwikkelaar, verdacht van miljoenenfraude. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 4,5 jaar celstraf tegen hem geëist. De andere drie hangen gevangenisstraffen van 2,5 en 1,5 jaar boven het hoofd. Volgens het OM `heeft V.d. Z zijn positie op grove wijze misbruikt en zijn eigen belang boven dat van werkgever en de samenleving gesteld.' Eerder had de civiele rechter al een voorschot van 24,5 miljoen als schadevergoeding van v.d. Z. geëist.

Topje van de ijsberg?

De grote vraag is natuurlijk of de trammelant bij deze vier corporaties incidenten zijn of het topje van een enorme ijsberg.