Gemeente Bergen op Zoom


Zuidwest Nederland niet langer kandidaat voor Floriade 2022

De provincies Brabant en Zeeland en de gemeenten Bergen op Zoom en Tholen hebben gisteren besloten zich niet kandidaat te stellen voor de Floriade 2022.

Het dagelijks provinciebestuur van Zeeland heeft gisteren het voorstel aan de Staten ingetrokken, om dat zij inschatten dat het project op onvoldoende draagvlak kan rekenen bij Provinciale Staten van Zeeland. Dit is reden voor de vier initiatiefnemers om de plannen niet door te zetten. Hiermee onderstrepen zij het van meet af aan gehanteerde uitgangspunt dat de Floriade in Zuidwest Nederland een gezamenlijk project is.

Begin november presenteerden de partijen een Verkenning, waarin het concept deltaFloriade was ontwikkeld. Behalve voor de tuinbouw zou op de Floriade in Zuidwest Nederland ook een hoofdrol zijn weggelegd voor thema's als biobased economy, aquacultuur, water, gezondheid en sport. Ook op het gebied van toerisme en landschaps- en natuurontwikkeling, zou de Floriade voor de regio van grote betekenis kunnen zijn.

De globale schets waarmee de regio zich kandidaat stelt moest uiterlijk op 1 december 2011 binnen zijn bij de Nederlandse Tuinbouwraad, die in 2012 beslist over de toewijzing van de Floriade 2022. De indiening van de plannen door de vier initiatiefnemers zou onder voorbehoud zijn. Provinciale Staten van Brabant en Zeeland en de gemeenteraden van Bergen op Zoom en Tholen moesten in december nog een definitief besluit nemen. In dit besluitvormingsproces is gebleken dat de investering in een majeur project als de Floriade niet op voldoende draagvlak kan rekenen in Provinciale Staten van Zeeland. Dit is voor alle vier partijen aanleiding om het initiatief stop te zetten. De initiatiefnemers hebben zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat de kandidatuur voor de Floriade 2022 en de mogelijke realisering hiervan een gezamenlijke onderneming is.

De dagelijkse besturen van Brabant, Zeeland, Bergen op Zoom en Tholen betreuren het dat hun gezamenlijk initiatief nu eindigt. Het concept van de deltaFloriade werd als uitdagend en kansrijk gezien. Behalve van teleurstelling is er bij de vier ook sprake van een goed gevoel over de bereidheid tot samenwerking, die de afgelopen maanden is gebleken. Niet alleen tussen de initiatiefnemers onderling maar ook met verschillende betrokkenen in de regio, die de nodige inbreng hebben geleverd en voor het project eveneens veel enthousiasme aan de dag hebben gelegd. In die zin hebben de geleverde inspanningen geresulteerd in de overtuiging dat Zuidwest Nederland op gebieden als tuinbouw, biobased economy en aquacultuur sterke troeven in handen heeft. De resultaten van de uitgevoerde verkenning zullen bij voortzetting van de onderlinge samenwerking hoe dan ook aan de regio ten goede komen.