Gemeente Den Haag

Commissie sprak over onderwijs en kinderopvang

De commissie Samenleving sprak donderdag 24 november over de Haagse Educatieve Agenda. Verder kwamen de Wet Kinderopvang en de kwaliteitseisen van peuterspeelzalen aan bod.

Haagse Educatieve Agenda

De commissie sprak allereerst over de Haagse Educatieve Agenda. De commissie stelde vragen over de gehanteerde criteria bij aanmelding van kinderen op de basisschool en over brede buurt scholen. De commissie maakte complimenten aan de wethouder inzake de focus op talentontwikkeling en de slag die is gemaakt in het terugdringen van voortijdige schoolverlaters.
Daarnaast vroeg de commissie naar de speerpunten van de wethouder, welke stappen genomen dienen te worden om het passend onderwijs anders in te richten en de koppeling hierbij met jeugdzorg. De commissie stelde de volgende ambities op: `geen zwakke basisscholen' en `in ieder stadsdeel een brede buurtschol plus.' Aanvullend waren er vragen over het tempo van de invoering van brede buurtscholen en de ouderbetrokkenheid.

Wethouder Ingrid van Engelshoven beantwoordde de vragen. Over de aanmeldleeftijd voor basisonderwijs meldde ze dat één centraal aanmeldmoment al lastig te bewerkstelligen was bij de schoolbesturen en het ophogen van de aanmeldleeftijd nog niet haalbaar is gebleken. Verder meldde de wethouder dat er al nauw wordt samengewerkt tussen de portefeuilles onderwijs en jeugd(zorg) en er middelen zijn gereserveerd voor het opstellen en uitwerken van een gezamenlijke agenda. Zij stelde de ambitie te delen `geen zwakke scholen meer in Den Haag' te willen hebben maar geeft aan dat deze in het afgelopen jaar al met een derde zijn teruggelopen. De wethouder vervolgde dat er vanaf 2012 voor alle scholen budget beschikbaar wordt gesteld ter versterking van de ouderbetrokkenheid. Daarnaast gaf zij aan dat ze één definitie van een brede buurtschool niet van belang acht maar gezamenlijk wil vaststellen dat er een ontwikkeling plaatsvindt. Deze ontwikkeling behelst onder andere dat vanuit de school verschillende samenwerkingsverbanden met organisaties (waaronder kinderopvang) wordt aangegaan en de doelgroep van scholen breder worden getrokken. Aanvullend stelde zij de ambitie van 25 brede buurtscholen te zullen behalen. De wethouder gaf aan dat zij de scholen de ruimte wil bieden om alle ontwikkelingen gedegen te implementeren zonder dat hier direct op wordt afgerekend.

Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

De commissie sprak ook over de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Er was één inspreker op dit onderwerp. Mevrouw L. Vianen van de Stichting Haagse Maatschap sprak in over knelpunten die ouders ondervinden bij het regelen van kinderopvang en welke gevolgen dit heeft voor de samenleving. Zij spoorde aan tot meer informatieverstrekking via oudereducatie.

De commissie stelde vragen over de soort overtredingen van de kwaliteit van kinderopvang, over het landelijk register kinderopvang en hoeveel geld Den Haag beschikbaar heeft voor toezicht en handhaving voor kinderopvang 2012. De commissie stelde aanvullend vragen over de hoeveelheid gastouders die worden afgewezen en de oorzaak hiervan, de ruimte die er is binnen het opgestelde toetsingskader van de GGD en manieren om ouders meer mogelijkheden te geven om zelf de kwaliteit van de kinderopvang te toetsen en signalen te melden.

Wethouder Ingrid van Engelshoven antwoordde dat duidelijk is geworden dat de gemeente EUR 250.000,- minder te besteden heeft aan toezicht en controle op kinderopvang. Zij maakt zich hier zorgen over en heeft deze zorgen aan de minister kenbaar gemaakt. Informele kinderopvang blijft de verantwoordelijkheid van de ouders zelf..De wethouder vervolgde dat het ook de eigen verantwoordelijkheid van ouders is om op te letten bij de keuze van kinderopvang en signalen te melden, bijvoorbeeld door de consultatiebureaus. De wethouder beziet nog extra ondersteuning voor het toerusten van ouders op kwaliteitscontrole. Zij gaf aan dat kinderopvangcentra aan alle criteria dienen te voldoen eer zij open kunnen gaan, dit voorkomt problemen achteraf.

De vergadering is geheel terug te zien op www.denhaag.nl/mijnraad.