Gemeente Alphen aan den Rijn

nazorg ex-gedetineerden van start per 1 januari

Lokale pilot nazorg ex-gedetineerden van start per 1 januari

Per jaar keren ruim dertigduizend ex-gedetineerde burgers terug in de maatschappij. Veel van hen vallen na hun detentie terug in strafbaar gedrag. Herhalingscriminaliteit is een belangrijke bron van overlast en onveiligheid. Het brengt ook hoge kosten met zich mee voor burgers, overheden en maatschappelijke instellingen.

Met de nazorg ex-gedetineerden wordt gestreefd naar een sluitende aanpak om klanten direct na detentie te ondersteunen op vijf leefgebieden. Namelijk op identiteit, inkomen, wonen, zorg en schulden, om recidive te voorkomen.

Gemeente Leiden heeft extra middelen ontvangen vanuit het Rijk en de taak nazorg exgedetineerden ondergebracht bij het veiligheidshuis in Leiden. De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor de ondersteuning op de vijf leefgebieden aansluiten op de al bestaande lokale aanpak op deze vijf terreinen. Daarom is er gekozen voor een pilot lokale aanpak waarbij de gemeente zelf de coördinatie zal verzorgen en zorg draagt voor de persoonlijke begeleiding van de ex-gedetineerden. Er wordt een coördinator nazorg ex-gedetineerden aangesteld die deze taak op zich zal nemen. Hiermee wordt afgeweken van de pilot regionale aanpak.

Om maatschappelijke kosten zoals voor orde en veiligheid en maatschappelijke opvang te voorkomen, investeert de gemeente Alphen aan den Rijn in de pilot lokale aanpak aan de voorkant. Gedetineerden kunnen eventueel hun woningen aanhouden en er weer gaan wonen als ze uit detentie komen. Het doorbetalen van de vaste lasten voor maximaal 6 maanden gaat in de vorm van een leenbijstand. Dit houdt in dat gedetineerden na detentie de voorgeschoten vaste lasten moeten terugbetalen.

Bij de nazorg aan ex-gedetineerden zijn betrokken: gemeenten, penitentiaire inrichtingen, het ministerie van Justitie, Veiligheidshuizen, UWV, CWI en maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporaties en zorginstellingen. De pilot start op 1 januari voor een periode van een jaar en zal geëvalueerd worden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afspraken rondom de nazorg in juli 2009 vastgelegd in het Samenwerkingsmodel Nazorg volwassen (ex-)gedetineerde burgers. Dit samenwerkingsmodel is in 2010 landelijk ingevoerd en in 2011 op diverse punten geactualiseerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn