Gemeente Valkenburg aan de Geul

WOZL luidt noodbel in Den Haag

Het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg (WOZL) luidt bij de Tweede Kamer de noodbel over de Wet Werk naar Vermogen (WWNV). Dit gebeurde op dinsdag 29 november door het overhandigen van een petitie aan de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer door zes wethouders van gemeenten binnen het WOZL. Met de zware delegatie wil men de Tweede Kamer overtuigen van de noodzaak om aanvullende maatregelen te nemen die aansluiten op de regionale arbeidsmarkt.

Nieuwe wet
Er komt een nieuwe wet, genaamd WWNV, die een samenvoeging is van bijna alle huidige uitkeringsvormen. Door deze nieuwe wet ontstaan er voor diverse gemeentes grote financiële problemen, zo ook voor de acht Parkstad Limburg gemeenten en de gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul, die onderdeel uitmaken van het WOZL.

Landelijke bezuinigingen
De rijksoverheid voert landelijk bezuinigingen door op de budgetten die gemeentes gebruiken voor reïntegratieactiviteiten van uitkeringsgerechtigden èn voor de sociale werkvoorziening. Deze twee zaken maken onderdeel uit van het participatiebudget.

Regionale situatie
In onze regio hebben wij in verhouding tot de rest van Nederland relatief gezien veel meer inwoners die een uitkering ontvangen (uitkeringsgerechtigden) en mensen die werkzaam zijn in een sociale werkvoorziening. De scheve verhoudingen tussen de problematiek op regionaal en op landelijk niveau zorgen ervoor dat de bezuinigingen ons extra hard raken.

Hard getroffen
De gemeentes in Oostelijk Zuid-Limburg ontvangen dus niet alleen minder geld voor de uitkeringsgerechtigden, maar ook minder subsidie voor de mensen die werkzaam zijn in een sociale werkvoorziening. Bovendien blijven de hogere loonkosten van de huidige werknemers gelijk terwijl de gemeentes geen extra compensatie hiervoor ontvangen. Al met al een uitzichtloze situatie.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Een delegatie van het WOZL overhandigde de petitie over de Wet Werk naar Vermogen aan een commissie van de Tweede Kamer.