Saltro en UMC Utrecht bundelen krachten

Persbericht van Saltro

Innovatief ontlastingonderzoek

Utrecht, 30 november 2011- Saltro en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) gaan samenwerken op het gebied van de medische microbiologie. Het UMC Utrecht heeft voor Saltro een test ontwikkeld waardoor met behulp van PCR-techniek bacteriën en parasieten in ontlasting sneller en vaak gevoeliger aan te tonen zijn dan met de huidige methode. Hierdoor kan Saltro een minder belastend onderzoek aanbieden aan patiënten en is de uitslag van een negatief onderzoek al binnen 24 uur bekend. Op vrijdag 2 december 2011 wordt het samenwerkingscontract tussen beide partijen getekend.

PCR staat voor polymerase chain reaction: via een 'kettingreactie' vermeerderen van genetisch materiaal van micro-organismen. De aanwezigheid van bacteriën en parasieten in ontlasting wordt met dit onderzoek vastgesteld door hun DNA aan te tonen.

Huisartsen kunnen patiënten naar Saltro doorverwijzen voor een ontlastingonderzoek. Het nieuwe onderzoek, dat Saltro volgend jaar aanbiedt, heeft vele voordelen. Zo is het onderzoek specifiek en gevoelig waardoor het aantal onjuiste uitslagen verminderd. Daarnaast kan bij een negatieve uitkomst van het onderzoek (het DNA van een bacterie of parasiet is niet in de ontlasting aanwezig) de uitslag al binnen 24 uur bij de huisarts zijn. Dit geldt voor materiaal dat voor 14.30 uur binnen is op het laboratorium van Saltro. Met de huidige methode, een kweek, kan de doorlooptijd drie tot zeven dagen bedragen. Tevens is het onderzoek minder belastend voor de patiënt. In plaats van drie potjes ontlasting volstaat één potje. Saltro is ervan overtuigd dat de nieuwe techniek bijdraagt aan een sterke eerstelijns gezondheidszorg van hoge kwaliteit.

De PCR-methode die het UMC Utrecht voor Saltro heeft ontwikkeld, spoort de vijf meest voorkomende bacteriën en vijf meest voorkomende parasieten op. In opdracht van Saltro gaat het UMC Utrecht de techniek verder ontwikkelen en uitbreiden zodat bacteriën en parasieten die minder vaak voorkomen ook gedetecteerd worden. Saltro en het UMC Utrecht laten zien serieuze partners te zijn die openstaan voor innovatie.

*

Links:
http://www.saltro.nl



Razende Robot Reporter