Gemeente Hoogeveen

Bezoek ambassadeur Slowakije aan Hoogeveen

30 november 2011 - Ambassadeur Jaroslav Chlebo van Slowakije bezoekt op 1 december de gemeente Hoogeveen. Burgemeester Karel Loohuis ontvangt hem in het gemeentehuis.

Gedurende de dag zal de ambassadeur samen met de burgemeester en een klein gezelschap enkele bedrijfsbezoeken afleggen. "Het doel van de bedrijfsbezoeken is om te bekijken of er mogelijkheden zijn voor samenwerking tussen Hoogeveense en Slowaakse bedrijven. In het bijzonder de technische sector geniet de belangstelling van de ambassadeur. Wij ontvangen hem graag en met trots", aldus burgemeester Loohuis.

Bedrijfsbezoek

In de ochtend praat de ambassadeur met de burgemeester over de samenwerking tussen partnersteden Hoogeveen en het Slowaakse Martin. Ook bezoekt men Hilmar Hoogeveen, een van de modernste machinefabrieken in Nederland. Ze produceren onder andere halffabricaten en machines. 's Middags bezoekt men Betech, sterk in massadraaiwerk, dat allerlei producten maakt. Klanten komen onder andere uit de auto- en vliegtuigindustrie en van medische- en elektronische bedrijven. Wim van de Beld, directeur van Betech, over het bezoek van de ambassadeur: "Slowakije ligt heel strategisch centraal in Europa met een grote zware metaalindustrie. De kennis en kunde van de Nederlandse metaalindustrie is voor Slowakije nuttig. Door ontmoeting en uitwisseling van ideeën kunnen we elkaar versterken."

Stedenband

De gemeente Hoogeveen heeft sinds 1990 een stedenband met de stad Martin in Slowakije. Martin heeft 45 duizend inwoners en ligt ongeveer vijfhonderd kilometer ten oosten van Praag. De Stichting Stedenband Hoogeveen-Martin bevordert de contacten voor en door burgers van Hoogeveen en Martin. Hiervoor organiseert de stichting uitwisselingen op het gebied van sport, onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, natuur en milieu, levensbeschouwing, werk en verenigingsleven.