Nieuw-Vlaamse Alliantie




De Clerck weet niet hoeveel gerechtstolken niet uitbetaald worden

klok 30 november 2011

Minister van Justitie De Clerck kan niet zeggen hoeveel facturen van gerechtstolken grote vertraging hebben opgelopen. Dat blijkt uit zijn antwoord op een mondelinge vraag van Kristien Van Vaerenbergh van de N-VA, vanmiddag in de Kamercommissie. De tolken aan de Brusselse rechtbanken zijn al maanden niet uitbetaald. Soms loopt de achterstand op tot zes maanden.

Volgens minister De Clerck veroorzaakt een nieuw informaticasysteem de vertragingen. Ironisch genoeg moest het nieuwe systeem de betalingen net sneller doen verlopen. Van Vaerenbergh: "Opnieuw zorgt de informatisering van Justitie voor grote problemen op het terrein. De nieuwe software mag dan technisch in orde zijn: de organisatorische veranderingen door het gebruik ervan worden onderschat."

Kristien Van Vaerenbergh: "Vooral griffiers en ondersteunend personeel blijken onvoldoende voorbereid. Ik pleit voor meer begeleiding én voor grondige tests van de nieuwe software."

De betalingsachterstand situeert zich vooral in de grote steden en zorgt er ook voor dat sommige tolken geen grote opdrachten meer willen aanvaarden.

Tolken in de problemen

De afgelopen weken hielden de gerechtstolken bij de rechtbank van Brussel zelfs stakingsacties uit protest tegen het uitblijven van de betalingen. Vooral bij de Rechtbank van Eerste Aanleg is de situatie problematisch. "Sommige tolken zijn zes maanden niet uitbetaald en dreigen uit hun huis gezet te worden omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. De minister erkent het probleem maar minimaliseert. Volgens De Clerck is het een kwestie van wennen aan de nieuwe organisatie. Hij belooft zoals steeds een oplossing op korte termijn, maar die komt er dan niet..."