PwC-reactie op accountantsvoorstellen Europese Commissie

Persbericht van PwC

Amsterdam, 30 november 2011 - Vandaag heeft de Europese Commissie haar voorstellen voor de hervorming van de auditmarkt gepresenteerd. In een eerste reactie op de voorstellen stelt PwC:

1. Hervormingen moeten gericht zijn op het versterken van de objectiviteit, onafhankelijkheid en professioneel kritische instelling van de accountant en het waarborgen van de kwaliteit van de accountantscontrole.

2. De voorstellen voor verplichte kantoorroulatie en opknippen van advies- en accountantsorganisaties hebben een zeer negatief effect. Ze zijn een aanslag op de kwaliteit, leiden tot onnodige kosten voor het bedrijfsleven en zetten Europa op grote concurrentieachterstand in een alsmaar globaliserende wereld. Verplichte kantoorroulatie gaat voorbij aan de tijd en investering die het vraagt om een complexe onderneming goed te doorgronden. Het voorstel om kantoren op te knippen betekent een drastische ingreep van de vrije markt en leidt tot onwerkbare situaties. Bovendien ontbreekt in de voorstellen van de Europese Commissie elke concrete bewijsvoering die de impact op kwaliteit aantoont.

Robert Swaak, voorzitter Raad van Bestuur van PwC: "Net als andere financiële partijen, trekken wij lessen uit de crisis. In de afgelopen jaren hebben wij al vele verbeteringen doorgevoerd, en andere voorstellen die leiden tot verdere verbetering krijgen onze steun. Maar hervormen om het hervormen vinden wij niet de juiste weg. De discussie moet blijven draaien om de kwaliteit van de accountantscontrole, het borgen van de onafhankelijkheid van het accountantsberoep en het scheppen van vertrouwen. De voorstellen van de commissie bevat elementen die in de praktijk precies het tegenovergestelde effect hebben."

Robert Swaak noemt voorstellen van de Europese Commissie dan ook een gemiste kans om de rol van de accountant naar een hoger niveau te tillen. "PwC vindt dat accountant een grotere rol moet spelen bij het beoordelen van het waardecreatieproces en het risicoprofiel van een onderneming. Het is teleurstellend dat de uiteindelijke voorstellen van de Europese Commissie daar geen bijdrage aan leveren. Ze komt daarmee niet tegemoet aan de behoefte van investeerders of belanghebbenden."

Een aantal voorstellen kan op onze instemming rekenen. We steunen de voorstellen die leiden tot relevantere en begrijpelijkere controleverklaringen en die de rol van auditcommissies versterken. Door een intensievere dialoog tussen financiële toezichthouders en accountants krijgt de accountantscontrole meer toegevoegde waarde en wordt tegelijkertijd de onafhankelijkheid versterkt. De instelling van een Europees paspoort voor accountants verhoogt de mobiliteit en expertise van goed opgeleide accountants. Meer publiekelijk inzicht in de kwaliteit van accountantsorganisaties leidt tot zelfreiniging en daarmee tot een hogere kwaliteit. PwC is er bijvoorbeeld voorstander van dat de AFM haar toezichtsrapporten over grote accountantskantoren openbaar maakt. En ten slotte zal meer transparantie van het aanbestedingstraject van accountantsopdrachten de concurrentie op kwaliteit stimuleren.

PwC ondersteunt de consultaties van de internationale standaardsetters IAASB and PCAOB over hoe de rapportering door accountants over ondernemingen beter kan voldoen aan de informatiebehoefte van investeerders of belanghebbenden. PwC is voorstander van herziening van het huidige stelsel van publieke verslaglegging. Verslaggeving moet meer informatie gaan bevatten over het waardecreatieproces en het risicoprofiel van een onderneming. Dat kan bijvoorbeeld door geïntegreerde rapportages (integrated reporting). Controleverklaringen moeten duidelijker, relevanter en begrijpelijker worden voor belanghebbenden.

*

Links:
http://www.pwc.nl



Razende Robot Reporter