Inspectie v/h Onderwijs

2011

Onderwijstijd bve 2011

30 november 2011

Net als in voorgaande jaren blijkt uit het onderzoek Onderwijstijd bve 2011 dat een aantal instellingen hun studenten een programma aanbiedt dat aan de urennorm van 850 klokuren voldoet (soms zelfs zeer ruim). Helaas heeft de inspectie tegelijkertijd moeten vaststellen dat er ook een substantieel aantal instellingen is dat (opnieuw) niet aan de eisen voldoet.

In eerste instantie waren dat er 21 (waarvan 18 ook met onvoldoende programmering). Een aantal daarvan is op basis van de bevindingen van de inspectie er uiteindelijk alsnog in geslaagd dit te herstellen voor het eind van het schooljaar waardoor er uiteindelijk 13 over zijn gebleven waar programmering en realisatie van de uren tekortschoten. De inspectie had gehoopt dat het aantal, zoals de tendens leek te zijn afgaande op de voorgaande jaren, verder teruggelopen zou zijn. Dit is helaas niet het geval. De instellingen waar ook in tweede instantie onvoldoende onderwijstijd resteerde hebben inmiddels een voorgenomen besluit en een formele waarschuwing gekregen. Nadat de minister haar definitieve besluit heeft genomen zal er een correctie op de bekostiging plaatsvinden.

De inspectie zal op korte termijn het gesprek aangaan met die instellingen die de afgelopen drie of meer jaar met één of meerdere opleidingen bij het eerste oordeel niet voldeden aan de onderwijstijd.

In 2012 zal er opnieuw een onderzoek gedaan worden naar de naleving van de wettelijke voorschriften inzake onderwijstijd.

Lijst resultaten eerste oordeel en eindoordeel

Naast het rapport wordt hier ook de lijst gepubliceerd met de resultaten onderwijstijd van de steekproef, het themaonderzoek en het regulier onderzoek waarbij telkens het resultaat wordt aangegeven van het eerste oordeel en het eindoordeel. Na het eerste oordeel hebben instellingen de kans gekregen om zich te verbeteren waarna het eindoordeel is vastgesteld.