Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Student niet altijd verplicht in- en uitchecken

chipkaart In tegenstelling tot wat momenteel op NS-stations wordt omgeroepen, zijn studenten na 1 januari niet altijd verplicht met de OV-chipkaart in- en uit te checken. Studenten die dit wel doen, lopen zelfs de kans teveel te betalen. Buiten de periode van het vrij reizen mogen ook studenten na 1 januari gewoon nog een papieren treinkaartje kopen. Spoorvervoerders zijn dit verplicht te accepteren totdat het probleem met `dubbel opstaptarief' is opgelost. Rover heeft NS verzocht de omroepberichten hierover aan te passen.

Vanaf 1 januari moeten studenten die met een Studenten OV-chipkaart gratis met de trein reizen, op de stations in- en uitchecken. Hiervoor wordt sinds enige tijd dagelijks op NS-stations omgeroepen dat studenten vanaf 1 januari "altijd moeten in- en uitchecken met de studenten OV-chipkaart, óók binnen de vrij reizen periode". Deze boodschap is echter niet juist, het feit dat een betalende student ook met een papieren treinkaartje mag reizen wordt achtergehouden.

Rover ontvangt veel vragen van studenten omdat de boodschap van NS ten onrechte de indruk wekt dat de student ook zou moeten in- en uitchecken op de dagen dat de Studenten OV-chipkaart geen recht geeft op vrij reizen. De student die met meerdere vervoerders reist, zou hierdoor duurder uit kunnen zijn omdat hij te maken krijgt met `dubbel opstaptarief'. Ook ontvangt Rover klachten van studenten die niet verplicht willen worden op saldo te reizen omdat zij dan altijd EUR10 borg op de chipkaart moeten hebben staan.

Zolang het probleem met dubbel opstaptarief niet is opgelost, zijn spoorvervoerders verplicht het papieren treinkaartje te accepteren. De Studenten OV-chipkaart geeft de student buiten de periode van vrij reizen recht op korting zonder dat hiervoor in- en uitgecheckt hoeft te worden. Studenten zijn dus alleen verplicht om in- en uit te checken tijdens de periode van vrij reizen, daarbuiten moeten zij dit alleen als ze er zelf voor kiezen op saldo te reizen. Rover adviseert studenten die met meerdere vervoerders reizen om een papieren treinkaartje te blijven kopen buiten de periode van vrij reizen.