Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Straatnamen eerste fase Harinxmaland zijn bekend

Foto leden straatnamencommissie

De Straatnaamcommissie van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft een eerste eerste resultaat geleverd. De commissie heeft, in overleg met de Historische Vereniging Sneek, twee straatnamen aan het college voorgedragen voor de eerste fase van Harinxmaland. Het advies is door het college overgenomen. Het oostelijk deel krijgt de naam Douwe Hiddesstraat, het westelijke deel krijgt de naam Gerben Nannesstraat.

Op 30 augustus is de straatnaamcommissie gemeente Súdwest-Fryslân benoemd. Deze commissie brengt gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies uit aan het college van burgemeester en wethouders over naamgeving aan openbare ruimten en objecten. In de commissie zitten naast wethouder Gea Akkerman (voorzitter) en gemeentemedewerkers Taeke van der Laan (specialist BAG) en Klaas Dijkinga (secretaris) ook twee inwoners die kennis hebben van cultuurhistorie en taal. Na een wervingstraject zijn Piet Bosma (belangstellende en hobby geschiedenis) en Gunar Boon (leraar in opleiding Geschiedenis) benoemd.

Harinxmaland
De naam `Harinxmaland' herinnert ons aan de adellijke familie Van Harinxma, die veel heeft betekend binnen het verloop van de provinciale en lokale geschiedenis. Zo waren er Van Harinxma's thoe Heeg, thoe Sneek, thoe IJlst etcetera. De toevoeging aan de naam was afhankelijk van hun standplaats, afkomst of vestiging. Zij namen deze toevoegingen ook aan om de familietakken van elkaar te onderscheiden.

Op een kaart van Wybritseradeel uit 1718 staat `Harinxma' geschreven op het stuk land waar nu is begonnen met de aanleg van `Harinxmaland'. Op oudere kaarten staat een gebouw (een stins of state) aangegeven bij Loïnga of Goïnga (het huidige Harinxmaland hoorde in vroegere tijden binnen de parochiegrenzen van Loïnga). Verder zijn er geen of weinig gegevens beschikbaar over de juiste plek van dit gebouw. Dat er ooit bebouwing is geweest uit de periode van `stinsen en states' is gebleken uit archeologisch onderzoek.

De nieuwe bewoners van Harinxmaland worden op verschillende manieren betrokken bij hun leefomgeving. Dit blijkt uit het `duurzaam' wonen en bijvoorbeeld de cultuur-historische velden die worden aangelegd. Maar ook de gedachte aan wie voor hen het land bewerkten of in eigendom hadden. Het waren in ieder geval Douwe Hiddes en Gerben Nannes.

Op de foto van links naar rechts


- boven Piet Bosma, wethouder Gea Akkerman, Klaas Dijkinga
- onder Gunar Boon, Taeke van der Laan