BASF

ØBASF stelt ambitieuze doelen

ØDuurzaamheid en innovatie als drijfveren voor groei

ØUitbreiding van de activiteiten in opkomende markten

Ludwigshafen - 29 november 2011 - BASF is van plan om haar positie als wereldwijde marktleider in de chemie te versterken. In haar verder ontwikkelde strategie "We create chemistry," legt het bedrijf uit hoe zij dit willen gaan behalen. De voorzitter van Raad van Bestuur van BASF Dr. Kurt Bock, vice voorzitter Dr. Martin Brudermüller en CFO Dr. Hans-Ulrich Engel hebben de details vandaag gepresenteerd op een persconferentie in Ludwigshafen.

Bock legde uit dat BASF haar leidende positie heeft behaald door haar succesvolle strategie de afgelopen jaren: "We zullen hierop verder bouwen en een significante contributie maken om tegemoet te komen aan de behoeften van een groeiende wereldpopulatie." BASF ziet bevolkingsgroei als een cruciale trend die aan de ene kant enorme wereldwijde uitdagingen biedt, maar aan de andere kant ook vele additionele kansen biedt, in het bijzonder voor de chemische industrie. In overeenstemming met duurzame ontwikkeling wil BASF een rol spelen in het behoud van natuurlijke hulpbronnen, er zo voor zorgend dat voedsel gezond is en de levensstandaard van mensen verbeterd. "We hebben samengevat wat wij als bedrijf doen in onze corporate doelstelling: We creëren chemie voor een duurzame toekomst," zegt Bock.

BASF gaat voor winstgevende groei

BASF heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Het bedrijf voorspelt dat de wereldwijde chemische productie sneller zal groeien dan het wereldwijde bruto nationaal product (BNP) tot 2020. In deze periode verwacht BASF dat de wereldwijde economie gemiddeld drie procent per jaar zal groeien, iets sneller dus dan de laatste tien jaar, terwijl voorspeld wordt dat de chemische productie gemiddeld met vier procent per jaar zal groeien. BASF blijft streven naar een groei van twee procentpunten boven de chemische productie en zo haar omzet met gemiddeld zes procent per jaar te vergroten tot en met het jaar 2020. De doelstelling is een omzet van om- en nabij EUR115 miljard en om de winstgevendheid verder te vergroten tot een EBITDA (bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en waardeverminderingen) van EUR23 miljard in 2020.

BASF voegt waarde toe als één bedrijf

BASF verkoopt producten en oplossingen aan bijna alle industrieën. Haar portfolio varieert van olie en gas, traditionele chemische producten en op maat gemaakte producten tot functionele materialen en oplossingen. "De omvang van vaardigheden en kennis die wij combineren onder één dak is wat ons onderscheidt van onze concurrenten. Deze factoren omvatten onze innovatieve kracht, onze operationele excellentie en onze wereldwijde toegang tot relevante klantenmarkten," zegt Bock. "We voegen waarde toe als één bedrijf door deze krachten te combineren."

BASF's unieke Verbund-principe biedt enorme ons enorme concurrentievoordelen. Het bedrijf wil dit geavanceerde en winstgevende systeem, dat reikt van productie en technologie tot klanten, verder ontwikkelen. Verder wil BASF haar focus op klantindustrieën verscherpen. Toegewijde, goed opgeleide werknemers zorgen ervoor dat het hele Verbund wereldwijd efficiënt functioneert.

Innovaties voor een duurzame toekomst

Innovaties uit de chemische industrie rusten vandaag de dag zelden op de ontwikkeling van nieuwe chemicaliën. In plaats daarvan worden nieuwe materialen en systeemoplossingen gecreëerd door kennis van een verscheidenheid van disciplines te combineren. "Dit soort innovaties vereisen een breed portfolio, interdisciplinaire samenwerking en een vergaand begrip van de waardeketens van onze klanten. Daarom zullen wij verder gaan met ontwikkelen van onze portfolio in de richting van klantgerichte industrieën," legt Brudermüller uit. De omzet van EUR30 miljard en de EBITDA van EUR7 miljard in 2020 moet gegenereerd worden door producten die minder dan tien jaar op de markt zijn.

Bovendien wordt duurzaamheid een van de belangrijkste drijfveren van groei en waarde. De klanten van BASF willen duurzame producten en systeemoplossingen en de werknemers verwachten van BASF dat duurzaamheid verwoven wordt in de dagelijkse activiteiten. "Meer duurzaamheid kan alleen behaald worden door innovatie - en dat is waar de chemie een essentiële rol speelt, " zegt Brüdermuller. In de toekomst zal duurzaamheid daarom nog meer geïntegreerd worden in zakelijke beslissingen.

Uitbreiding van de activiteiten in opkomende markten

De verkoop aan BASF-klanten in opkomende markten is bijna verdrievoudigd de laatste tien jaar en telt bij elkaar voor bijna een derde van de totale omzet (zonder olie en gas) in 2010. In het jaar 2020 verwacht BASF dat de opkomende markten 45 procent zullen bijdragen aan de omzet. Investeringen zullen de toekomstige groei van de onderneming een impuls geven. Tussen 2011 en 2020 plant BASF investeringen van EUR30 tot EUR35 miljard. Meer dan een derde van dit bedrag zal geïnvesteerd worden in opkomende markten. "We hebben al leidende posities en snel groeiende ondernemingen in opkomende markten en we willen hierop voortbouwen," zegt Bock.

Solide en aandeelhouder-georiënteerde strategie

BASF's financiële strategie zal rekening blijven houden met de criteria waaraan voldaan moet worden om onze solide `A rating' te behouden. "Dit omvat ook ons ambitieuze dividend beleid en de mogelijkheid, in principe, om aandelen terug te kopen," zegt Engel. Een nieuw strategische excellenctie programma, STEP, zal ook het concurrentievermogen en de winstgevendheid vergroten. De verwachting is dat STEP aan het eind van 2015 rond de EUR 1 miljard winst zal genereren.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company. Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvoller te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op globale uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2010 een omzet van EUR 63,9 miljard gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 109.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op www.basf.com of via de Sociale Media op newsroom.basf.com.

Toekomst gerichte verklaringen (Forward-looking statements)

Dit persbericht bevat toekomstgericht verklaringen (forward-looking statements) op basis van de huidige ervaring, inschattingen en prognoses van het BASF management en actueel beschikbare informatie. Ze zijn geen garantie voor toekomstige prestaties, omvatten bepaalde risico's en onzekerheden die moeilijk zijn te voorspellen zijn en gebaseerd zijn op veronderstellingen over toekomstige gebeurtenissen die misschien onvoldoende accuraat kunnen zijn. Vele factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten, prestaties of verwezenlijkingen van BASF verschillen van diegene die in deze verklaringen vervat liggen of worden in uitgedrukt. BASF neemt geen enkele verplichting op zich om de forward-looking statements in dit persbericht bij te werken of actueel te houden.

Mediacontacten

Voor vragen, neem contact op met

Jasmijn Degen Tel: 026 371 73 82 jasmijn.degen@basf.com