Gemeente Stede Broec

Westfriese gemeenten tekenen intentie tot samenwerking ICT

30-11-2011 Vanmorgen hebben de de portefeuillehouders ICT van vijf Westfriese gemeenten een intentieverklaring getekend om samen te gaan werken op ICT-gebied.
De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec, Opmeer en Medemblik (DeSom) hebben de intentie uitgesproken om samen te gaan werken op ICT-gebied. Doel is tot een Shared Service Center (SSC) te komen waarbij activiteiten op het gebied van ICT in één regieorganisatie worden ondergebracht waarin de deelnemende gemeenten een vertegenwoordiging hebben.

Er komen veel uitdagingen aan voor gemeenten op het gebied van informatievoorziening. Vooral de ontwikkelingen rondom dienstverlening en de veranderende rol die gemeenten vanuit de Rijksoverheid wordt toebedeeld op tal van maatschappelijke terreinen zijn van grote invloed. Deze veranderingen kunnen gemeenten niet zonder forse verbeteringen realiseren en dit leidt tot hogere eisen die worden gesteld aan ICT-voorzieningen (apparatuur, programmatuur, mensen). De resulterende combinatie van complexiteit, bedrijfszekerheid en flexibiliteit die van de ICT-voorzieningen wordt verwacht, vraagt een stevige inspanning van de gemeenten. De colleges van DeSom gemeenten zijn van mening dat samenwerking op ICT-gebied een goede mogelijkheid is om op deze ontwikkelingen in te springen en aan de gestelde eisen te kunnen voldoen.

Het proces tot samenwerking vindt plaats in fasen. De insteek is dat alle vijf gemeenten op een gelijkwaardig instapniveau starten. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk om dit niveau te bereiken. Fase 1 zal naar verwachting starten op 1 januari 2012. Deze fase heeft betrekking op het voorbereiden van alle organisatorische en bestuurlijke zaken. Fase 2 zal pas starten als de eerste fase is goedgekeurd en afgerond en bestaat uit de realisatie rond huisvesting en personeel. In fase 3 worden de ICT inrichting en alle technische zaken zoals aanschaf en inrichting van de hardware gerealiseerd. Van links naar rechts: Jan Baas (Enkhuizen), Gert-Jan Nijpels (Opmeer), Marian Goldschmeding (Stede Broec), Sjon Wagenaar (Drechterland), Dirk Kuipers (Medemblik) Van links naar rechts: Jan Baas (Enkhuizen), Gert-Jan Nijpels (Opmeer), Marian Goldschmeding (Stede Broec), Sjon Wagenaar (Drechterland), Dirk Kuipers (Medemblik) 30-11-2011