Circus krijgt historisch hoge boete voor dierenmishandeling

Persbericht van Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit

PERSBERICHT

Almere, 30 november 2011 - Ringling Brothers en Barnum & Bailey Circus heeft deze week een boete opgelegd gekregen van $270.000 wegens schending van de dierenwelzijnswet in de VS. Het circus ontving deze boete na een reeks van overtredingen tussen juni 2007 en augustus 2011. Ondanks de hoge boete voor dierenmishandeling, worden de mishandelde dieren niet in beslag genomen. Leonie Vestering, directeur dierenbeschermingsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit: "Deze boete toont aan dat zelfs met wetgeving circusdieren niet beschermd zijn. Om circusdieren echt te beschermen is een verbod en in beslagname noodzakelijk." Verschillende landen, zoals Bolivia, Oostenrijk en Hongarije verbieden het gebruik van wilde dieren in circussen.

Overtredingen
Nooit eerder is een vergelijkbaar hoge boete voor dierenmishandeling aan een circus gegeven in de VS. Toch claimt het circus de beste zorg te garanderen voor hun dieren. Zo stierf er een leeuw aan de gevolgen van extreme hitte tijdens een transport door de woestijn en verdronk een 4-jarige olifant in Texas. Daarnaast gebruikte het circus zieke en gewonde dieren tijdens voorstellingen en is er beeldmateriaal opgedoken waarin duidelijk te zien is dat medewerkers olifanten slaan en schoppen. Dierenwelzijnsorganisaties in de VS pleiten voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Zij maken onder andere bezwaar tegen de lange transporten en de dieronvriendelijke wijze van trainen.

Situatie in Nederland
Nederland is het laatste land in Europa dat géén wetgeving heeft opgesteld voor de bescherming van circusdieren. Dit betekent dat een circus niet gebonden is aan eisen voor huisvesting, training, transport en verzorging van haar dieren. De Wageningen Universiteit toont als onafhankelijk orgaan in 2009 aan dat het welzijn van de dieren ernstig is aangetast. Circusolifanten in Nederland worden gemiddeld 17 uur per dag kruislinks aan de benen vastgeketend. Ook worden ze getraind met behulp van pijnlijke olifantenhaken. Wilde Dieren de Tent Uit bood staatssecretaris Henk Bleker op 1 november 2011 een petitie aan voor een verbod op olifantenhaken. Staatssecretaris Bleker verklaarde tijdens de overhandiging dat het gebruik van middelen die dieren pijn bezorgen om hen kunstjes aan te leren, niet op zijn steun kunnen rekenen. Een verbod op het gebruik van olifantenhaken lijkt daarmee naderbij.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.wildedierendetentuit.nl
Bijlage:
* pb circus krijgt historisch hoge boete voor dierenmishandeling 30-11-2011doc




Razende Robot Reporter