Gerechtelijke organisatie

Veroordelingen voor geweld bij sneeuwballengevecht

Den Haag , 30-11-2011

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 29 november 2011 twee minderjarige verdachten in hoger beroep veroordeeld tot elk een werkstraf van 50 uren. Het Haagse hof acht bewezen dat de twee jongens samen met anderen eind 2010 geweld gepleegd hebben tijdens een sneeuwballengevecht in Gouda.

Aan het begin van de kerstvakantie in 2010 is een groep uitgelaten, tweede klas, middelbare scholieren in Gouda met elkaar aan het sneeuwballen gooien. Wanneer twee meisjes langslopen, worden zij het doelwit. Al dan niet liggend op de grond worden zij geschopt en geslagen en ook hun fietsen moeten het ontgelden. Iemand uit de groep filmt het gebeuren en het filmpje wordt op het internet gezet. Later op de dag valt een aantal van dezelfde scholieren vier andere meisjes lastig. Ook tegen hen wordt geweld gebruikt. Van een van de meisjes wordt geprobeerd het rokje naar beneden te trekken en sneeuw in haar panty te stoppen. Het is voor alle slachtoffers een angstige en intimiderende ervaring.

Het hof heeft in hoger beroep beide nog jonge verdachten, zonder eerdere politiecontacten, voor deelname aan de gewelddadigheden van het eerste incident veroordeeld tot een werkstraf van 50 uren en tot schadevergoeding aan één van de slachtoffers. De beide verdachten zijn voor wat betreft het tweede incident vrijgesproken. Van één verdachte kon niet worden vastgesteld dat hij daarbij aanwezig is geweest. Ten aanzien van de andere verdachte is er te weinig bewijs voor enige bijdrage, op welke wijze dan ook, aan de gewelddadigheden.