Wageningen Universiteit en Researchcentrum 30 nov 2011
Nummer: N

Op woensdag 30 november verscheen in de Volkskrant een artikel over onze hogeschool Van Hall Larenstein. Het artikel gaat in op de problemen die VHL het hoofd probeert te bieden via het onderzoek en werk dat in opdracht van het management gedaan wordt door Ten Have Change Management. Iedereen onderkent dat de sfeer op onze hogeschool op dit moment niet constructief is. Dat moet natuurlijk anders en dat zal een gevoelig proces zijn. Het artikel in de Volkskrant bevat een aantal beweringen en suggesties die niet correct zijn. Het schept een verkeerd beeld van Van Hall Larenstein en van de strategische koers binnen Wageningen UR.

De hogeschool VHL staat niet goed op de kaart, ondanks het feit dat het domein van Gezonde Voeding en Leefomgeving in het brandpunt van de belangstelling staat. Er worden kansen gemist en er wordt in de besluitvorming te traag geopereerd. De blik is teveel naar binnen gericht en niet naar buiten. Daarnaast is er een relatief zware overhead, mede door een versnipperde organisatiestructuur. Daar moet verandering in komen. Het enthousiasme van docenten en studenten moet terug komen en VHL moet weer tot de verbeelding gaan spreken. Daar is het beleid op gericht.

In de samenwerking binnen Wageningen UR gaat het om drie zelfstandige partijen: Wageningen University, hogeschool Van Hall Larenstein en de onderzoekinstituten van DLO. Elke partij ontwikkelt een eigen strategie, kent een eigen winst- en verliesrekening en opereert zelfstandig. De meerwaarde van de samenwerking zit hem in het feit dat alle drie de organisaties binnen eenzelfde domein opereren en veel aan elkaar kunnen hebben. Er is dus geen sprake van opslokken, maar juist van creëren van meerwaarde voor en tussen de drie partners. Van Hall Larenstein heeft â binnen Wageningen UR - zeggenschap over haar eigen koers en kan bijdragen aan de gemeenschappelijke strategie en daar omgekeerd gezien van profiteren.
Â
De hogeschool komt â mede door de zogenaamde Schutte-affaire van destijds - uit een diep financieel dal en kampte in 2004 met grote financiële tekorten en een negatief eigen vermogen. Was dus technisch gezien failliet. Mede door een sterke sturing op de kosten voor de grote overhead van VHL gaat 2011 met een positief resultaat worden afgesloten en is het eigen vermogen weer gegroeid naar 20%. Dat had natuurlijk nooit gekund als er zoveel âonnodige overheadâ zou zijn afgedragen. Door de samenwerking binnen Wageningen UR is er op het terrein van efficiency en kwaliteit juist winst behaald. Een voorbeeld: door het centraliseren van de inkoop binnen Wageningen UR is er alleen daardoor â Wageningen UR breed - al een âwinstâ geboekt van meer dan 12 miljoen Euro per jaar. Ook VHL profiteert van deze krachtenbundeling. Door de samenwerking op ICT-gebied is een enorme kwaliteitsslag gemaakt en wordt het beheer ook nog eens efficiënter. En door een gezamenlijke aanbesteding is er een contract met de accountant afgesloten dat voor VHL bijna een ton per jaar goedkoper uitpakt dat wanneer ze dat zelfstandig had moeten doen. Andere voorbeelden: het uitsparen van aanstellingen van âeigenâ juristen bij VHL en een besparing op kosten voor studentenwerving door de krachten te bundelen.
Â
Door de samenwerking binnen Wageningen UR is er dus op het terrein van efficiency en kwaliteit winst te behalen. Winst die ten goede kan komen aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het opzetten van nieuwe opleidingen. Tegelijkertijd kunnen en worden kwaliteitsverbeteringen in faciliteiten en dienstverlening mogelijk, omdat op een efficiëntere schaal kan worden gewerkt. Â
Het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd is erop gericht om vast te stellen of er draagvlak is voor de strategie van Van Hall Larenstein binnen Wageningen UR, zoals is neergelegd in de strategienota VHL Vooruit. De verhoudingen binnen VHL waren helaas zodanig dat hulp van een externe partij noodzakelijk was geworden.