Gemeente Oldambt


Haalbaarheidsonderzoek AZC Oldambt, voorlopig even `on hold'

Dalende behoefte opvang
Het COA en de gemeente Oldambt hebben onlangs besloten om het concrete haalbaarheidsonderzoek voor een opvangcentrum in de gemeente Oldambt, tijdelijk `on hold' te zetten. Aanleiding hiertoe is de noodzaak voor het COA om het capaciteitsvraagstuk opnieuw onder de loep te nemen.

In september 2011 moest het COA besluiten zeven opvangcentra te sluiten, als gevolg van een dalende behoefte aan opvangplaatsen voor asielzoekers.

Verduurzamen

Het COA is tegelijkertijd bezig met het verduurzamen van haar tijdelijke opvanglocaties. Dit is niet veranderd naar aanleiding van de sluiting van zeven opvangcentra. Wel zorgen hedendaagse ontwikkelingen ertoe dat het COA voor wat betreft haar opvangcapaciteit nog verder beleid moet uitkristalliseren. Mogelijk zullen er de komende periode meer locaties moeten sluiten. Conform huidig beleid zal de totale opvangcapaciteit landelijk worden gespreid. Een bijkomend streven van het COA is, om deze per provincie op eenzelfde niveau te brengen.

Eerste kwartaal 2012

Hoewel het beleid van verduurzaming onverkort van kracht blijft, zal de mate waarin dit beleid per provincie uitvoerbaar is nog moeten blijken. Het COA gaat ervan uit dat zij, ten aanzien van de vervolgprocedure, in het eerste kwartaal van 2012 Oldambt duidelijkheid kan bieden.

Gemeente Oldambt, 29 november 2011