Politiebond ACP

Politiewet bijna door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft afgelopen maandag (28 november) uitgebreid gedebatteerd over de nieuwe Politiewet die de invoering van de Nationale Politie mogelijk moet maken. Als vanzelfsprekend was ook de ACP daarbij aanwezig. Naar verwachting gaat de Tweede Kamer volgende week akkoord met de Politiewet.

Politieke partijen hebben vooralsnog aangegeven dat zij willen dat het wetsvoorstel op bepaalde punten wordt gewijzigd. Zodra deze wijzigingen zijn doorgevoerd, zal de Tweede Kamer volgende week dinsdag (6 december) akkoord gaan met het wetsvoorstel. Dat stemt de ACP tevreden om redenen die zij al eerder heeft genoemd. "Het is belangrijk dat er snelheid in het wetgevingstraject blijft. De gevolgen van de invoering van de Nationale Politie moeten zo snel mogelijk duidelijk zijn. Niemand is gebaat bij de langdurige onzekerheid die nu onder veel politiecollega's heerst", benadrukt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Lokaal veiligheidsbeleid

Tweede Kamerleden brachten tijdens het debat belangrijke aandachtspunten aan de orde. Zo is er meer duidelijkheid gekomen in de rol van de burgemeesters. De burgemeester van elke gemeente is met behulp van de lokale driehoek voluit verantwoordelijk voor het lokale veiligheidsbeleid. De controle ligt bij de gemeenteraad. Gerrit van de Kamp: "De minister is verantwoordelijk voor het beheer van de politie en de korpschef voor de uitvoering. Het gezag berust bij de burgemeesters. Dit zijn wat de ACP betreft heldere uitgangspunten die de minister in het debat heeft bevestigd. Wel zullen wij de uitvoering hiervan in de praktijk nauwlettend volgen. Ruimte voor het politievak en een duidelijke afbakening tussen gezag en uitvoering zijn zeer belangrijk. De politie mag geen speelbal van de landelijke en lokale politiek worden. De ACP blijft zich sterk maken voor vermindering van overbodige bureaucratische en bestuurlijke drukte."

Cultuurverandering

Daarnaast was er tijdens het debat in de Tweede Kamer aandacht voor het cultuuraspect bij de invoering van de Nationale Politie. De ACP heeft al eerder aangegeven dat behalve een structuurverandering een cultuurverandering noodzakelijk is. Gerrit van de Kamp: "Gelukkig zien ook veel politieke partijen het belang in van een cultuurverandering. De minister heeft bovendien toegezegd dat hij met een plan van aanpak komt, voordat de nieuwe Politiewet in werking treedt. Wij gaan er vanuit dat de minister de politiebonden in een vroeg stadium bij dit traject zal betrekken."

Ondersteunende diensten

Punt van zorg blijft de aandacht voor de ondersteunende diensten. Vooral collega's in de ondersteuning ondervinden de komende jaren de gevolgen van de invoering van de Nationale Politie. Over de exacte gevolgen heerst echter nog veel onduidelijkheid onder deze groep collega's. De ACP roept minister Opstelten en de kwartiermaker van de Nationale Politie op om zo snel mogelijk de personele gevolgen aan te geven in de plannen. Gerrit van de Kamp: "Behoud van werkgelegenheid, collega's van werk naar werk helpen en geen gedwongen ontslagen blijven voor de ACP belangrijke eisen."

---

30/11/11 17:15

---